Hovenier Ronald Dijkstra uit Warmenhuizen zou twee ton hebben ontvangen aan NOW-2. Dat klopt niet. ’Ik heb het juist hartstikke druk in deze tijd’

Hovenier Ronald Dijkstra aan het werk.
© Foto Erna Faust
Hovenier Ronald Dijkstra aan het werk.
© Foto Erna Faust
© Archieffoto
1/3
Warmenhuizen

Hovenier Ronald Dijkstra uit Warmenhuizen keek gek op toen hij maandag zijn naam zag staan in deze krant. Hij zou ruim twee ton aan NOW2 uitgekeerd hebben gekregen van de overheid. Dat klopt echter niet.

Van alle kanten werd hij gebeld. ’Welke boekhouder heb jij? Die wil ik ook!’ Dijkstra, wiens naam is weggevallen in de rectificatie van het bericht in deze krant, kan er wel om lachen. Steun heeft hij echt niet nodig. Hoveniers hebben het juist extreem druk in deze tijden. „Het begon tijdens de eerste coronagolf al. Het was mooi weer en iedereen zat thuis. Mensen konden niet op vakantie, dus gaven ze extra geld uit aan de tuin. Ze dachten: daar moeten we de komende tijd toch bivakkeren.”

Groei

Ondanks dat de uitbraak van corona voor een extra impuls heeft gezorgd, hebben hoveniers het tegenwoordig het hele jaar door druk volgens de hovenier uit Warmenhuizen. „Er zijn geen drukkere of rustigere periodes meer. Dat komt door weinig nieuwe aanwas van scholen. De interesse in de hoveniersopleiding is afgenomen.” Ondanks dat groeide het aantal hoveniersbedrijven fors de afgelopen jaren.

Beschermd

Hovenier is geen beschermd beroep en dat betekent dat iedereen zichzelf in de praktijk hovenier kan noemen, ook zonder hoveniersopleiding. Waar Nederland in 2007 nog maar een kleine zesduizend hoveniersbedrijven telde, stond begin 2018 de teller op ruim tienduizend volgens het CBS. Dijkstra merkt er gelukkig niks van. Werk genoeg in de omgeving van Warmenhuizen.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.