Premium

Kinderen in het gras, politie te paard, Kick in een roodbroek en Abe met pompeblêd: Nieuw beeld uit 1948 geeft prachtig sfeerbeeld van topwedstrijd Heerenveen - Haarlem

Heerenveen

Een nieuw opgedoken kleurenfilmpje van de confrontatie tussen SC Heerenveen en HFC Haarlem uit 1948 toont niet alleen tot nu toe onbekend beeld van voetballegendes Abe Lenstra en Kick Smit. Het geeft vooral een unieke kijkje op de sfeer van een topper aan het eind van de jaren veertig.

Het eerste beeld van het 8mm-filmpje van de Dokkumer amateurfilmer Oeds Andries Brouwer neemt je mee terug naar een totaal andere tijd. In strak ritme marcheren de leden van de lokale fanfare naar de middenstip. De toeschouwers van de wedstrijd zitten op een houten tribune pal tegen het veld. Boven de tribune torent een hoog houten bord uit waarop provisorisch alle plaatselijke sponsoren staan vermeld. De cameraman heeft ook vastgelegd hoe Abe Lenstra het veld opkomt. ’Us Abe’ heeft een fraaie kuif in zijn haar, zijn blauw-witte Heerenveenshirt met diepe V-hals heeft al de traditionele ’pompeblêd’. Hij heeft een bruine knikker in zijn hand die hij op en neer stuit tegen de grond. Om hem heen zitten honderden kinderen die in kleermakerszit tegen de zijlijn van het veld zitten gekleefd.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen