Niet Klaas maar Evert Smit was de eerste profvoetballer in Nederland

Volendam

Niet Klaas Smit, zoals algemeen wordt aangenomen, maar Evert Smit is de eerste voetbalprof in Nederland.

Dat vertelt de familie van de Volendamse voetbalbroers. Evert en Klaas - een paar maanden later zou ook Thoom Smit nog tekenen - zijn de eerste spelers die door profclub Alkmaar’54 (later opgegaan in AZ) werden vastgelegd nadat de Nederlandse Beroeps Voetbalbond is opgericht.

Van de broers geldt Klaas als meest getalenteerde. Hij is ook de maker van het eerste doelpunt in het betaalde voetbal (assist van broer Evert) op 14 augustus 1954. Tegenstander in Alkmaar is Sportclub Venlo.

Tot nog toe werd aangenomen dat Klaas aan de keukentafel van het ouderlijk huis in Volendam ook het eerste profcontract tekende. Dat was volgens zus Gaar - de enige uit het gezin van negen kinderen die nog leeft - ook de bedoeling. ,,Maar Klaas dorst niet. Hij vond dat Evert maar als eerste moest tekenen, omdat hij de oudste was. Pas daarna zette Klaas zijn handtekening.’’

Evert Smit kreeg bij zijn eerste contract een brommer als tekengeld (net als Klaas). De broers die geen rijbewijs hadden, konden zo van Volendam naar de trainingen en wedstrijden in Alkmaar reizen. Het eerste maandsalaris betrof (naast wedstrijdpremies) 25 gulden.

Lees ook: Evert Smit jakkert op een brommertje door weer en wind naar Alkmaar

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen