’Onderzoek naar verlengde kerstvakantie’

Ivo Laan
Amsterdam

Het Outbreak Management Team (OMT) wil misschien een verlengde kerstvakantie voor scholieren om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

Daarnaast zouden verdere versoepelingen nog niet aan de orde zijn. Dat blijkt uit een advies van het OMT aan het kabinet, zo melden bronnen aan de NOS en RTL Nieuws.

Het Red Team, dat het overheidsbeleid kritisch volgt, is opgetogen over het idee om de kerstvakantie te verlengen, zoals het OMT nu serieus onderzoekt.

,,Goed zo’’, reageert Wim Schellekens van het Red Team op het idee. In augustus opperde het Red Team al om de herfstvakantie verlengen. En het OMT wilde begin deze maand de middelbare scholen eigenlijk al twee weken sluiten om het aantal besmettingen terug te dringen. Het kabinet volgde die aanbevelingen toen niet op omdat het belang om kinderen naar school te laten gaan, groter werd geacht.

Herfstvakantie

Wat Schellekens betreft zouden de scholen twee weken vóór de kerstvakantie over moeten gaan op online onderwijs. ,,De meeste besmettingen vinden nu plaats op scholen.’’ Hoewel het verband niet helemaal helder is, lijkt de herfstvakantie bijgedragen te hebben aan de spectaculaire daling van het aantal besmettingen een paar weken geleden. ,,Toen gingen we van 11.000 naar 6000 in twee weken tijd. Het verband met de herfstvakantie is niet helemaal aan te geven omdat er ook strengere maatregelen van kracht werden. Maar je ziet wel dat de daling in het noorden van Nederland eerder inzette dan in de rest van het land. Dat lijkt met de herfstvakantie te maken hebben toen de scholen dicht waren’’, zegt de voormalig hoofdinspecteur Gezondheidszorg. De verwachting is dat een verlengde kerstvakantie tot een drastische daling leidt van het aantal besmettingen. ,,Het beste is om het de twee weken vóór de kerstvakantie te doen. Dan is het aantal besmettingen al minder als we kerst en oud en nieuw gaan vieren en dat maakt de kans ook kleiner dat we elkaar besmetten. Misschien kan je daarna met de kerst iets versoepelen als het aantal besmettingen minder is dan 850 per dag. En je maakt in het nieuwe jaar een goede start. Als je dan op scholen strengere maatregelen neemt, kan je die lijn vasthouden.’’ Schellekens wil afstand tussen leerlingen en verplichte mondkapjes (ook in de les).

Schoolsluitingen hebben een groot effect. ,,Dat hebben we gezien in Israël waar de tweede golf werd ingedamd nadat de scholen sloten. Het sluiten van scholen heeft een slechte naam gekregen door de eerste golf toen alles lange tijd dichtging. Dit gaat maar om een korte periode.’’

Er zijn ook nadelen. Zoals oplopende leerachterstanden bij leerlingen. Schellekens: ,,Deze maatregelen zijn voor het algemene publieke belang.’’ Het terugdringen van het aantal besmettingen zorg ook voor rust op scholen, vindt hij. Nu kampen veel scholen met lesuitval en soms zelfs schoolsluitingen als het aantal besmettingen oploopt.

Kwaliteit onderwijs

Het Laks ziet niet zo veel in een verlengde kerstvakantie. Voorzitter Nienke Luijckx: ,,Op dit moment acht ik dat nog onwenselijk omdat twee weken vakantie al genoeg is.’’ De herfstvakantie duurde een week en toen daalde het aantal besmettingen al flink, zegt ze. ,,Daarnaast mogen we het belang van goed en kwalitatief onderwijs niet vergeten. Wat doet een extra week met de opgelopen leerachterstanden? En al helemaal voor de eindexamenkandidaten.’’ De Algemene Onderwijsbond zei onlangs nog dat veel examenleerlingen niet goed voorbereid zijn op hun eindexamen. Schellekens oppert om de voorjaarsvakantie een week te verkorten om de achterstanden in te lopen.

Het Laks, dat de belangen behartigt van scholieren, ziet niet zo veel in een verlengde kerstvakantie. Voorzitter Nienke Luijckx: ,,Op dit moment acht ik dat nog onwenselijk omdat twee weken vakantie al genoeg is.’’ De herfstvakantie duurde een week en toen daalde het aantal besmettingen al flink, zegt ze. ,,Daarnaast mogen we het belang van goed en kwalitatief onderwijs niet vergeten. Wat doet een extra week met de opgelopen leerachterstanden? En al helemaal voor de eindexamenkandidaten.’’

De PO-Raad en de VO-Raad houden zich op de vlakte over het OMT-advies. ,,Het is nog te voorbarig om te reageren. We weten niet of dit ook voor het primair onderwijs gaat gelden’’, zegt een woordvoerder van de PO-Raad. De VO-Raad wacht ook af.

Als het kabinet besluit om de kerstvakantie te verlengen, moet er rekening worden gehouden met de extra kosten die ouders moeten maken als hun kinderen extra naar een kinderdagverblijf moeten gaan. Daar wijst de Brancheorganisatie Kinderopvang op.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen