De Laat-Oost is een feest voor de zintuigen. ’Meeting space ?’ ’Dat hebben we hier al lang’/ Column

Het oostelijk deel van de Laat.
© Archieffoto
1/2

Loop even mee, door de Laat-Oost, vanaf Bierkade/Limmerhoek richting centrum. Het is een feest voor de zintuigen.

We zien fietsen, gitaren, piano’s, ’health’, ’köfte’, massage, het FNV en de ’Sex-O-Theek’, ja ook die bestaan nog. We lopen verder. Gekruide sigaretten ruiken we, coffeeshops met constante klandizie. Een man ploetert achter de naaimachine, een berg te verstellen kleding naast zich. Eethuisjes van overal passeren we. Diverse kappers. De onvermijdelijke tattooshops. We komen langs ’Buitengewoon theater’, ’Urban Nomads’. Het oog registreert ’verzekeringen’, ’advies’, ’stoffen en gordijnen’, fantasy-bordspellen, sieraden, scooters, wenkbrauw- en wimperbehandeling, ijzerwaren en naamborden. En als toepasselijk slot van de expeditie een stichtelijk woord bij de christelijke boekhandel.

Wie zei er dat het winkelaanbod in Alkmaar zo eenzijdig is? Wie zei er dat er zoveel leegstaat? Ja, voorbij de Laat-Oost, daar gapen de donkere gaten je aan. Maar gek genoeg hoort het stukje van de stad dat we nu achter ons hebben gelaten tot het meest ondergewaardeerde en inmiddels ook officieel opgegeven deel van ’winkelstad Alkmaar’.

Laat-Oost, velen willen er wat mee. De een wil er bomen, bloemen en bankjes, en hoopt dat de zon altijd schijnt. De ander wil er de hippe poort naar de bruisende binnenstad van maken. ’Upcoming’ moet het er zijn. ’Stakeholders’ zouden hun best moeten doen voor ’placemaking’ en ’meetingspace’. Geen ’hardcore winkelgebied’ a.u.b. Geen ’place to buy’, maar een ’place to be’. En nog veel meer inhoudsloos jargon.

Benieuwd hoe ze daarover denken bij Radio Elco, halverwege Laat-Oost, al jaren het adres voor kabeltjes, allerhande analoge elektronica en de reparatie daarvan, al eeuwen - zo lijkt het - toevluchtsoord voor wie op zoek is naar pretentieloze praatjes. ’Meetingplace ?’, ’Meetingspace?’ Dat hebben we al lang.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen