Handbalster Nycke Groot uit Koedijk beëindigt loopbaan na dit seizoen. ’Ik voel dat de batterijen bijna leeg zijn, dat ik fysiek en mentaal uitgeput ben’ [video]

Nyncke Groot tijdens de halve finale tegen Frankrijk op de Olympische Spelen van Rio, 2016.
© ANP
ODENSE

Handbalster Nycke Groot beëindigt na het lopende seizoen haar loopbaan. Dat heeft de 32-jarige Koedijkse bekendgemaakt op de website van haar club Odense.

,,Na veel jaren handballen op het hoogste niveau ben ik zowel fysiek als mentaal uitgeput’’, aldus Groot.

,,Als je op het hoogste niveau wil spelen, moet je een reserve hebben en ik voel dat de batterijen bijna leeg zijn. Dus het is tijd om te stoppen. Ik kijk er naar uit om het seizoen in Odense af te sluiten en zal er alles aan doen om met een titel te eindigen.’’

Groot veroverde met het Nederlands team zilver op het WK in 2015, de internationale doorbraak van de ’meiden met een missie’. Een jaar later werd ze met Oranje vierde tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en pakte ze EK-zilver. Tijdens het WK in 2017 en het EK in 2018 volgden nog brons.

Groot ontbrak tijdens het WK van vorig jaar, waar Nederland wereldkampioen werd. Begin 2019 zette ze een punt achter haar interlandloopbaan.

Vorige maand behoorde Groot verrassend tot de voorselectie van Oranje voor het EK dat in december plaatsheeft. Ze behoorde echter niet tot de definitieve selectie die begin deze maand werd bekendgemaakt, omdat ze niet toehapte op de ’hengelpoging’ van bondscoach Emmanuel Mayonnade.

,,Natuurlijk respecteren en steunen we de beslissing die Nycke heeft genomen’’, aldus Ulrik Kirkely, de coach van Odense. ,,Nycke is een fantastische en getalenteerde handbalspeelster met een geweldige carrière achter de rug. Ze heeft ongelooflijk veel betekend en betekent nog steeds veel voor Odense, zowel op als naast het veld.’’

Bij Odense staan ook de Heerhugowaardse doelvrouw Tess Wester, Dione Housheer en Lois Abbingh onder contract.

Voor haar tijd in Denemarken was Groot succesvol bij het Hongaarse Györi, waarmee ze drie keer de Champions League won. Daarvoor speelde ze in het buitenland voor de Deense clubs Holstebro en Midtjylland. Zowel in Nederland (met het Nibbixwoudse SEW), Denemarken als Hongarije werd ze landskampioen.

Lees ook: Handbalster Nycke Groot uit Koedijk neemt afscheid met nieuwe Champions League-zege [video]

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen