Speelgoedtol van 2,99 euro verpest mooie kersenhouten vloer

De scherpe ijzeren punt van de speelgoedtol van het merk Topblades van 2,99 euro die Robert Boerwinkel* voor zijn tienjarige zoontje koopt veroorzaakt in een mum van tijd grote schade aan de kersenhouten vloer. Pech voor pap, die schadepost van bijna 3.000 euro? Of valt de importeur van de tol een verwijt te maken en moet die dokken?

SERIE | Uitspraak

Robert Boerwinkel (*gefingeerde naam) vs Shops for Toys

Met een product dat iets mankeert of schade veroorzaakt ga je in de regel terug naar de verkoper. Maar als bij schade het bedrag hoger is dan 500 euro, dan stel je niet de winkelier maar de fabrikant of de importeur aansprakelijk vanwege productaansprakelijkheid, zoals dat heet.

Hier is die importeur Shops for Toys. Meneer Boerwinkel stelt hen op grond van artikel artikel 6:185 BW (ondeugdelijk product verkocht) aansprakelijk voor de schade als gevolg van de tol die allemaal putjes in het parket heeft veroorzaakt. De importeur wijst dat af. Volgens hen is de tol niet gebrekkig en kan de schade hen dan ook niet worden verweten.

Boerwinkel schakelt DAS, zijn rechtsbijstandverzekeraar in waarna het tot een rechtszaak komt. Het bedrijf beweert de tol niet geleverd te hebben, maar dat ontzenuwt de rechter met bewijs. Dan probeert de importeur aan te tonen dat hen geen verwijt gemaakt kan worden met een verklaring van de Chinese fabrikant dat de tol op richtlijnen van de Europese Unie is getest en dat de tol geen scherpe punt heeft. Alle tollen die de importeur verkocht hadden een ronde punt zodat deze veilig op verschillende ondergronden was te gebruiken.

De kantonrechter is van die overlegde verklaring niet onder de indruk. Uit niets blijkt wat dan onder een scherpe punt verstaan moet worden. Of de tol voldoet aan EU-richtlijnen, is volgens de rechter niet de vraag. Waar het om gaat, is dat op de verpakking van de tol die bij Kruidvat is gekocht niet voldoende voor het gevaar van spelen met de speelgoedtol op een zachte of harde houten vloer wordt gewaarschuwd en dat kan volgens de rechter als een gebrek worden aangemerkt.

Schade-expert

Omdat uit onderzoek van schade-expert Dekra is gebleken dat de schade inderdaad door het scherpe metalen puntje van de bewuste tol moet zijn veroorzaakt - en Shops for Toys dat onvoldoende heeft weerlegd - oordeelt de kantonrechter dat de importeur de schade moet betalen. Niet alle kosten van schuren en lakken van de vloer en opslag van de meubels, maar een op afschrijving gebaseerd bedrag van 1250 euro. Fors minder dan de rekening die Boerwinkel had ingediend: 2980,11 euro.

Robert Boerwinkel krijgt niet de gevraagde 1149,50 euro expertisekosten en buitengerechtelijke incassokosten vergoed, omdat de rechter vindt dat dit niet zijn schade is maar die van DAS. Verder beslist de kantonrechter dat zowel Boerwinkel als het importbedrijf de eigen juridische kosten van de rechtszaak moet dragen. Die van Boerwinkel zijn dus nihil, want daarvoor heeft hij zich immers bij DAS verzekerd.

De complete uitspraak

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.