Premium

Voor stemkanon Thierry Baudet is lijstduwer worden geen noodsprong | Commentaar

De presentatie van de FvD-kandidaten voor de Kamer vorige maand. Links achter Thierry Baudet, die omhoog wijst, Frederik Jansen.
© ANP/Sem van der Wal

Een kat in het nauw. Het is de eerste helft van een zo bekend spreekwoord, dat inslikken van de tweede helft volstaat. Het lijkt een noodsprong van Thierry Baudet zich terug te trekken als lijsttrekker van Forum voor Democratie. Hij offert zich op, zodat Forum het blazoen kan zuiveren met een intern onderzoek naar het uitwisselen van homofobe, antisemitische en extreemrechtse gedachten in appgroepen.

Klokkenluiders die in mei het bestuur van jongerentak JFvD van Forum alarmeerden kregen nul op het rekest, stapten naar de de media en werden vervolgens geroyeerd. Voorzitter Frederik Jansen van de JFvD is een protégé van Baudet. Hij is op de zevende plek van de verkiezingslijst gezet, schreef mee aan speeches van Baudet - waaronder de fameuze ’Uil-van-Minervaspeech’ - en vergezelde Baudet bij zijn contacten met extreemrechts zoals het omstreden etentje met Jared Taylor, boegbeeld van alt-right.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.