Jan Blokhuijsen weet ’Ard en Keessie ’ als allrounder niet op de allertijdenlijst voorbij te streven

Jan Blokhuijsen.
© Foto ANP
Heerenveen

Hij had ‘Ard en Keessie’ in de allroundersstatistieken kunnen passeren. Met titelprolongatie bij het NK zou schaatser Jan Blokhuijsen Ard Schenk en Kees Verkerk op de allertijdenlijst zijn voorbijgestreefd.

Het kwam er niet van. Verre van. Blokhuijsen werd niet alleen onttroond, zijn naam ontbrak zelfs in het eindklassement. Op de 1500 meter tikte hij bij het scherp aansnijden van de bocht twee blokjes weg en volgde na het derde onderdeel diskwalificatie. Het was niet voor het eerst in zijn carrière - sterker, Blokhuijsen dankt er zijn bijnaam ’blokkie’ aan.

Na twee afstanden bezette de 31-jarige Zuid-Scharwouder nog de derde plaats, achter de latere kampioen Patrick Roest en de uiteindelijk als tweede geëindigde Marcel Bosker.

In de edities van 2016, 2017 en vorig seizoen was Blokhuijsen er met de hoofdprijs vandoor gegaan, terwijl hij in nationaal verband ook al eens als tweede en derde eindigde. Die optelsom maakte dat hij de op vier na succesvolste Nederlandse allrounder is, achter ook nog koploper Hilbert van der Duim (zeven titels en één keer zilver) en Sven Kramer (zes keer goud).

Schenk staat met drie titels, vier keer zilver en één maal brons op de vierde plek, terwijl Verkerk met vier machtsgrepen en een bronzen medaille als derde is gerangschikt. Met een eindzege had Blokhuijsen zich derhalve van de vijfde stek naar plek drie gekatapulteerd.

Niet alleen binnen de landsgrenzen geldt hij trouwens als een allrounder van kaliber. De winnaar van individueel olympisch brons op de 5000 meter in 2014 veroverde op de vierkamp ook vijf WK-medailles en werd in 2014 Europees kampioen.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen