Premium

Voor de Langedijker tuindersvrouw was gewoon al gek genoeg. Ze staat de komende maanden in de schijnwerpers in Museum Broekerveiling

Schoonmaakspullen anno 1900.
© Foto Erna Faust
Broek op Langedijk

Hoe laat je zien wat een tuindersvrouw anno 1900 ’s avonds op tafel zette? Door het zelf te koken natuurlijk. En zo stond conservator Anniek Bakker van Museum Broekerveiling in haar eigen keuken skotwal, broeder en verloren brood te maken. En nee, de broeder werd niet, zoals in vroeger tijden, in een jute zak bereid. „Zó’n keukenprinses ben ik ook weer niet.”

De maaltijden waren desondanks wel gelukt, maar ze zou ze niet allemaal op het eigen menu zetten, zegt ze lachend. De skotwal bijvoorbeeld, een stamppot van aardappelen, bonen en vet, komt er hoogstwaarschijnlijk niet op te staan. „Het is niet vies hoor, maar máchtig.” Het zoete broodgerecht broeder daarentegen viel meer in de smaak, net als het verloren brood. „Verloren brood is ook heel herkenbaar voor ons. Het zijn gewoon de wentelteefjes die we nu ook nog maken.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen