Het zijden draadje is gebroken: Zaans Byzantijns Mannenkoor stopt echt

Dirigent Sergé Latychev tijdens een repetitie (pre-corona) van het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor.
© Archieffoto José Pietens
Zaandam

Deze zomer spande het er al om: overleeft het Byzantijns Mannenkoor het nijpende ledentekort. Het antwoord blijkt ’nee’. Per 1 januari heft het koor zichzelf op.

Behalve met vergrijzing kampte het koor ook met de gevolgen van corona, zo bleek afgelopen augustus. Toen vertelde secretaris Theo van Goor uit Purmerend dat twee leden hun lidmaatschap definitief op hadden gezegd, drie andere leden wilden niet komen zolang er nog corona was. Er ontstond vooral een nijpend tekort aan tenoren.

Er is genoeg geprobeerd om het hoofd boven water te houden. Zo werd een kennismakingsprogramma opgetuigd om nieuwe leden aan te trekken. Beginners zijn nog wel eens wat beschroomd om Slavische liederen te zingen. Met de Russische dirigent Sergé Latychev konden geïnteresseerden daarom eerst oefenen met de taal en uitspraak. Pas na afronding van het programma hoefde besloten te worden of de deelnemers ook daadwerkelijk lid wilden worden.

Er diende zich welgeteld één persoon aan die kon zingen. Dat was niet genoeg. Per 1 januari zou het koor nog maar dertien leden hebben, te weinig voor een koor met vier partijen. Daarnaast zou een nieuw onderkomen gezocht moet worden omdat de gemeente het repetitiegebouw aan de Westzijde dat het koor mocht gebruiken, gaat verkopen. Dat tezamen maakte dat er is besloten om te stoppen.

Van Goor vindt het jammer, maar: ,,Ik kijk terug op een mooie tijd.’’ Vooral het laatste optreden in februari in Middenbeemster vond hij zeer geslaagd. Hij zal zich niet meer aansluiten bij een nieuwe zanggroep. ,,Ik ben bijna 80 jaar, het is mooi geweest.’’

Het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor is opgericht in 1993. De groep maakte in het verleden concertreizen naar onder andere de Krim, Sint-Petersburg en Moskou.

De inventaris en resterende contributie worden verdeeld onder de leden. Er staat volgende week een gesprek gepland met het gemeentearchief om te bespreken wat er gearchiveerd kan worden.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen