’Crisis-cao’ voor personeel garagebedrijven: procentje nu, procentje volgend jaar en hopen dat het daarna beter wordt

Amsterdam

De vakbonden hebben met de Bovag voor het garagepersoneel een cao afgesloten die een stuk lager uitkomt dan de vijf procent loonsverhoging waar ze voor de 75.000 werknemers op mikten. Ze krijgen nu een procent, en volgend jaar nog een procent erbij. De FNV omschrijft het als een ’crisis-cao’.

Het akkoord bevat een loonsverhoging van twee procent die wordt verdeeld over de looptijd van 17 maanden; 1 procent loon erbij per 1-2-2021 en 1 procent per 1-1-2022. FNV Metaal-bestuurder Albert Kuiper: ,,Daarmee houden we gelijke tred met de verwachte inflatie en blijft in elk geval de koopkracht in stand.’’

Looneis

FNV Metaal, de bond waar het garagepersoneel onder valt, laat weten dat de coronacrisis de reden is geweest voor het onderhandelingsresultaat. Daarom is de looneis van vijf procent verlaten. Albert Kuiper: ,,Gezien de teruglopende omzetten door de corona-crisis in een groot deel van de sector, hebben wij met werkgevers passende mogelijkheden onderzocht. Het woord is nu aan onze leden.’’

Ontnappingsclausule

Bedrijven die zelfs deze beperkte loonsverhoging niet kunnen betalen, kunnen die uitstellen. Nicole Engmann-van Eijbergen van CNV Vakmensen: ,,We hebben ondanks de pittige coronaeffecten, die in sommige ondernemingen erg voelbaar zijn, toch nog een redelijke loonsverhoging kunnen afspreken. Mét een ontsnappingsclausule voor de bedrijven die ‘onder water staan’. Voor CNV Vakmensen is dat laatste een belangrijke voorwaarde. Het overeind gehouden van bedrijven is minstens zo belangrijk als een loonsverhoging. Werkgelegenheid prevaleert.”

Extra verlofdagen

De ontsnappingsclausule geldt voor bedrijven die aanspraak hebben gedaan op de steunmaatregelen van het kabinet, de NOW-regelingen waardoor een groot deel van het salaris voor rekening van de staat komt. Bedrijven die hier een beroep op hebben moeten doen, mogen de salarisverhoging een jaar uitstellen. Ook is het voor werkgevers mogelijk om de werknemers in ruil twee dagen verlof extra te geven.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen