Premium

Haarlem viert z’n 775e verjaardag. Maar wie was de monnik die in 1245 het Haarlemse stadsrecht schreef? Een zoektocht [video]

Broeder Adelbert naast het enig overgebleven stuk muur van de middeleeuwse abdij. Gezien de leeftijd van de kloostermoppen moet deze muur hier in 1245 al gestaan hebben.
© Foto Richard Stekelenburg
Haarlem/Egmond

Over het stadsrecht dat Haarlem op 23 november 1245 van graaf Willem II ontving weten we enorm veel. We kennen de bepalingen, begrijpen het belang ervan voor de middeleeuwse stad in wording en weten van de verwantschap met het iets oudere stadsrecht van ’s Hertogenbosch. Maar wie schreef het? Van wie is het handschrift op de twee perkamenten documenten? Zoektocht naar een 13-eeuwse monnik en schoonschrijver.

Dat het stadsrecht van groot belang is geweest voor de ontwikkeling van Haarlem vanaf de 13e eeuw mag duidelijk zijn. Haarlem was na Dordrecht (1220) de tweede plaats in het graafschap Holland dat het stadsrecht werd verleend. Het gaf Haarlem het recht om belastingen en tol te heffen en zich zo inkomsten te verschaffen. Haarlem mocht vanaf dat moment zelfstandig rechtspreken, volgens de strafbepalingen die in het stuk zijn vastgelegd.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen