Enkhuizen kiest vanaf nu voor roetveegpieten

Grote drukte bij de intocht van Sinterklaas in 2019.
© Foto Theo Groot
Enkhuizen

Dit jaar heeft er in Enkhuizen geen sinterklaasintocht plaatsgevonden. Wel is er overleg geweest tussen winkeliers, betrokken burgers, de organisatie van de intocht en de gemeente - als faciliterende partij - over toekomstige vieringen van het sinterklaasfeest in Enkhuizen. Daarbij is besloten om voortaan voor roetveegpieten te kiezen.

Dit is een van de initiatieven rondom het thema inclusiviteit in Enkhuizen, waar de komende jaren aan gewerkt wordt.

Er zullen in het vervolg ook alleen nog maar initiatieven gefinancierd worden die deze inclusiviteit waarborgen, aldus een woordvoerster. Het veranderende uiterlijk van piet is al enkele jaren geleden in gang gezet. Zo is op veel plekken in Enkhuizen, zoals scholen, bedrijven en Pietendorp, zwarte piet al ontdaan van ’racistische kenmerken’ en is de roetveegpiet een vast onderdeel van het Sinterklaasfeest. Vanaf heden zal dit ook bij openbare vieringen en uitingen in Enkhuizen gelden. De initiatiefnemers vinden het belangrijk dat sinterklaas echt een feest is voor iedereen.

Ondanks de huidige coronamaatregelen, zal de sinterklaasperiode niet ongemerkt voorbij gaan. Er zijn veel initiatieven waarbij de ’sintmagie’ toch nog een beetje aanwezig is: de slaap- en werkkamer van de Sint zijn ieder weekend in de Westertoren te bekijken, er klinkt sinterklaasmuziek in de Westerstraat, de mini-film Spieken in het Pieten Pakhuis staat op YouTube, er is een sinterklaasspeurtocht en je kunt op de foto met een levensechte Sint.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen