Premium

Grotere rol Staat bij Tata als bedrijf in Zweedse handen valt: ’Sterke overheid belangrijk tijdens coronacrisis’

Grote rollen staal bij Tata Steel in Velsen-Noord. Als de Zweden het oude Hoogovens overnemen, zal de rol van de Staat een stuk belangrijker worden.
© foto anp
IJmuiden

Vallen KPN en Tata Steel in Zweedse handen? De vermeende belangstelling van investeerder EQT in het telecombedrijf en staalbedrijf SSAB in het voormalige Hoogovens is opvallend en mogelijk een teken dat we economisch een nieuwe weg inslaan, aldus Harald Benink, hoogleraar banking en finance.

De interesse van de Zweden in KPN en Tata Steel en de overwegend positieve reacties daarop tonen aan dat Nederland economisch een nieuwe koers vaart, meent de Tilburgse hoogleraar Benink. „Wij worden meer Scandinavisch en minder Angelsaksisch. De coronacrisis heeft dat alleen nog maar versneld, want die legde bloot dat het belangrijk is een sterke overheid te hebben. Dat zien we terugkomen in het verkiezingsprogramma van de VVD en we hoorden het ook van PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher die zei dat veel bezuinigingen in Rutte I geen goede keuze waren.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.