Er lagen tal van aanklachten tegen turncoach Vincent Wevers, toch werd hij bondstrainer

Fabian van der Poll en Marco Knippen
Amsterdam

De KNGU heeft Vincent Wevers in 2014 als bondstrainer aangesteld, terwijl de turnbond wist dat hij eind 2013 mede vanwege grensoverschrijdend gedrag was ontslagen bij zijn club TON. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van deze krant en NRC.

Oud-pupillen, trainers en bestuurders vertellen dat Wevers, vader van regerend olympisch kampioene Sanne en uitgeroepen tot Sportcoach van 2016, turnsters ook na 2007 geestelijk en fysiek heeft mishandeld.

Hij verklaarde deze zomer tegen de NOS dat hij in dat jaar was veranderd na een verontrustende rapportage over het trainingsklimaat bij TON en gesprekken met een sportpsycholoog. Hij sprak van ,,een omslagpunt”. Het tegendeel was waar, blijkt uit verklaringen en documenten: Wevers handhaafde zijn harde regime.

Lees ook: Het schrikbewind van Vincent Wevers: angst in de turnhal en iedereen wist het

Deze krant en NRC spraken met zeventien betrokkenen en kregen inzage in klachten, brieven van ouders, e-mails, app- en sms-verkeer en dagboeknotities van Wevers’ voormalige pupillen. Ook zijn twee niet-vrijgegeven rapporten in het bezit van de kranten, waaruit blijkt dat de KNGU op de hoogte was van grensoverschrijdend gedrag in de Nederlandse turnsport.

Angst

,,Ik zie de angst in hun ogen’’, valt onder meer in een brief van een collega-trainer aan het bestuur te lezen. In dagboeknotities van ex-turnster Petra Witjes, WK-deelneemster in 2007 en oud-pupil van Wevers staat onder anderen genoteerd: „Hij zat de hele tijd mij af te bekken en GVD-woorden door de zaal te schreeuwen en me uit te schelden voor lapzwans, luilak, trut en nog veel meer!!!’’

In een reactie laat Wevers weten zich ’niet in de schets te herkennen’. ,,Ieder heeft zijn persoonlijke ervaringen en herinneringen. Mijn beleving van dit opgetekende verhaal is anders. Verder kan en wil ik niet reageren om zoveel mogelijk recht te doen aan de lopende onderzoeken.’’

Mishandeling

De Nederlandse turnwereld werd eind juli opgeschrikt door een schuldbekentenis van oud-bondscoach Gerrit Beltman en indringende getuigenissen van (ex-)turnsters over het schrikbewind van hem en andere trainers in deze krant.

Er werd gesproken over slaan, schelden, bespugen, intimideren, kleineren, negeren, het aanwakkeren van eetstoornissen en het schenden van medische protocollen. Deze ontboezemingen leidden tot nieuwe aantijgingen en getuigenissen over fysieke en geestelijke mishandeling van topturnsters.

’Mishandeld en vernederd’: Lees hier de verhalen uit ons turndossier

Kort daarna legde de KNGU het topsportprogramma van de nationale vrouwenselectie voor vijf weken stil. Wevers en ook bondscoach Gerben Wiersma stonden in die periode op non-actief, maar mochten begin september weer aan de slag. Dit tot woede en ongeloof van (ex-)turnsters.

„Het is een klap in het gezicht”, zei Stasja Köhler, die samen met Simone Heitinga in 2013 in het boek ’De onvrije oefening’ de tirannie van trainer Gerrit Beltman beschreef. „Op geen enkele manier voel ik mij door de KNGU serieus genomen.”

Respectloos

Köhler kreeg bijval van twee andere ex-turnsters die de wanpraktijken scharen onder ’kindermishandeling’. „Er is geen enkele vorm van erkenning wat ons is aangedaan”, meende Anouk Visser-Jong. Petra Witjes deelde die mening. „Het signaal wat hiermee afgegeven wordt, is respectloos. Kennelijk heeft het niet de hoogste prioriteit. Wat voorop staat, is het prestatieklimaat. Opnieuw wordt voorbijgegaan aan de gevoelens en emoties van hen die beschadigd zijn geraakt.”

De uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek naar misstanden in de turnsport worden in het eerste kwartaal van 2021 verwacht. Maandag is een rondetafelgesprek met de vaste Tweede Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport over dit dossier.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen