Hovocubo voor Champions League naar Noorwegen: ’Wat ik van Utleira Idrettslag heb gezien is het een oké niveau, rechterrijtje eredivisie, maar zijn wij favoriet’

Hovocubo speelde vorig jaar Champions League in Minsk.
© archieffoto
Hoorn

Hovocubo kan tickets naar Noorwegen gaan boeken. De Hoornse landskampioen zaalvoetbal werd dinsdagmiddag voor de voorronde van de Champions League gekoppeld aan Utleira Idrettslag.

Vanwege corona heeft het toernooi voor landskampioenen dit seizoen een andere opzet. Niet langer wordt de voorronde in toernooivorm gespeeld, maar door middel van een enkele wedstrijd. De negen beste clubs van Europa werden hiervan vrijgesteld. Zij zijn al zeker van een plek in de hoofdfase van het toernooi. De namen van de 46 andere deelnemers zaten in de kokers. Wel waren er vooraf al groepen samengesteld om te zorgen voor zo min mogelijk reisrestricties. Tot slot moesten alle teams eerder al bij de Uefa aangeven of zij een thuiswedstrijd konden organiseren.

Hovocubo kon dit niet en wist voor de loting dan ook al zeker dat het de Noren zou treffen of FC Differdange 03 uit Luxemburg. De voorronde is in de week van 24-29 november.

Utleira Idrettslag maakt deel uit van een omnisportvereniging uit Utleira in Trondheim. Naast zaalvoetbal is de club ook actief in handbal, voetbal én skiën. De zaalvoetbaltak bestaat pas sinds 2015 en debuteerde twee jaar later in de hoogste Noorse klasse, de Elite Serie. Afgelopen seizoen werd het hierin dus kampioen.

Hovocubo-trainer Sander van Dijk had zich voor de loting al verdiept in beide mogelijke tegenstanders. Zo ver als dit kon dan, zegt hij over de uiteindelijke opponent. ,,Het probleem is dat de Noorse competitie nog niet is begonnen en er dus geen heel recente beelden voorhanden waren.’’

Van de beelden die hij wel kon vinden op YouTube raakte Van Dijk niet van streek. ,,Wat ik heb gezien is het een oké niveau zaalvoetbal dat ze spelen, maar zijn wij wel favoriet. Het is zaalvoetbal van het niveau rechterrijtje eredivisie. We hadden het slechter kunnen treffen, zeg maar. Maar goed, je weet pas écht wat je tegenover je krijgt als de competitie daar weer begonnen is.’’

De Hoornse ploeg wacht volgende maand hoe dan ook een reis naar Noorwegen. Er is door de Europese voetbalbond een streng protocol voor opgesteld. ,,We komen daar aan en gaan direct een hotel in. De dag daarna gaan we naar de hal om te spelen en na afloop direct weer terug naar het hotel. De dag daarna is het rechtstreeks vanuit het hotel weer naar het vliegveld en naar huis. Iedereen slaapt ook op een eenpersoonskamer. Kort voor vertrek worden we door een bedrijf dat is ingehuurd door de Uefa getest op corona en volgens mij gebeurt dit ook nog een keer na aankomst in Noorwegen’’, zegt Van Dijk.

De weg naar de hoofdfase van het toernooi lijkt gemakkelijker nu er dit seizoen niet eerst een toernooi met vier teams gewonnen hoeft te worden. Hovocubo was van zo’n toernooi vorig seizoen zelf nog de gastheer. Nadat dit werd gewonnen reisde de Hoornaars af naar Minsk, waar het werd uitgeschakeld.

Van Dijk hinkt op twee gedachten of een plek bij de laatste 32 van Europa nu écht eenvoudiger te bereiken is: ,,Gaat het goed dan zit je inderdaad direct bij de beste 32. Die ronde wordt ook weer gespeeld over een duel. Heb je dus een beetje een gunstige loting dan zou je een voor ons historische prestatie kunnen neerzetten. Maar goed, stel dat je toevallig blessures hebt tegen die Noren, dan ben je gewoon de sjaak en heeft zo ver vooruit kijken helemaal geen zin.’’

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen