Drommedaris en Zuidertoren in Enkhuizen zingen liederen over 75 jaar bevrijding

Stadsbeiaardier Frits Reynaert (rechts) en klokkenstelder Simon van Diepen in 2008 bezig met het versteken van de speeltrommel van het carrillon van de Drommedaris.
© Archieffoto
Enkhuizen

Zowel de Drommedaris, als de Zuidertoren heeft een carillon. Onlangs kregen die nieuwe melodieën, die op elkaar zijn afgesteld.

Het zogenaamde ’versteken’ zou in het voorjaar gebeuren. Stadsbeiaardier Frits Reynaert en stadsklokkensteller Simon van Diepen konden dat toen niet doen, maar inmiddels hebben ze een manier bedacht om voldoende afstand tot elkaar te kunnen houden. Bovendien droegen ze mondkapjes voor extra bescherming.

De melodieën, die ieder kwartier klinken, staan in het teken van 75 jaar bevrijding van Nederland en Nederlands-Indië. Ieder kwartier zet de Drommedaris een melodie in, die de Zuidertoren beantwoordt.

De Drommedaris speelt ’Rigaudon’ van Hendrik Andriessen, het Indonesische kinderliedje ’Boeroeng kaka toea’, Sundanese gamelanmuziek ’Sabilulungan’ en ’We’ll meet again’ van Ross Parker en Hughie Charles. De Zuidertoren reageert met oud-Normandisch volkslied ’Away in a manger’, ’Boeroeng kaka toea’, ’Engels nachtegaeltje’ van Jacob van Eyck en ’We’ll meet again’.

In april 2021 komen er weer nieuwe nummers in torens.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen