’Twee broers samen aan het werk in het eerste van AZ? De kans is weer een beetje groter geworden’ | Column Brian Wijker

Rasmus Elm scoort tegen Ajax.
© Archieffoto

De column van AZ-kenner Brian Wijker, zoals deze week te horen in de AZ Podcast. Luister de hele podcast hier of onder de column.

Teun Koopmeiners maakte vorige week een prima indruk bij het Nederlands Elftal. En nog belangrijker: hij blijft bij AZ. Daarmee is de kans weer een beetje groter geworden dat we nog eens twee broers samen aan het werk zien in het eerste van de Alkmaarse club. Want Peer Koopmeiners klopt aan de deur en is een vaste waarde bij Jong AZ.

Leuk is ook dat Teun Koopmeiners debuteerde onder de nieuwe bondscoach Frank de Boer, samen met Ronald nota bene een van de meest bekende voetbalbroers die er zijn.

Ik heb gespeurd naar voetbalbroers die voor AZ uitkwamen, maar er komen geen namen bovendrijven. Jeugdspelers Youri en Tim Cornelisse waren nog het meest dichtbij, maar die haalden het eerste elftal niet en zaten hun loopbaan elders uit. Wellicht gaat er bij de oudere generatie luisteraars wél een belletje rinkelen?

Voetbalbroers in AZ 1: een aantal jaar geleden had het toch zomaar gekund. In 2012 nam AZ Viktor Elm namelijk transfervrij over van SC Heerenveen. Op dat moment stond zijn broer Rasmus nog onder contract bij de Alkmaarse club. Samenspelen zat er helaas niet in, want laatstgenoemde maakte kort na de komst van zijn broer een miljoenentransfer naar het Russische CSKA Moskou.

Rasmus leek een mooie loopbaan in het vooruitzicht te hebben. Maar de vrije trappen-koning kampte met heftige maagbloedingen en zag zijn toekomst in de voetballerij in duigen vallen. Viktor Elm werd in Alkmaar iets minder geprezen. Maar zijn splijtende assist op Jozy Altidore in de bekerfinale van 2013 en zijn winnende dropkickgoal tegen Ajax een paar maanden later, waren om in te lijsten.

Deze week kondigde Viktor Elm aan na het Zweedse voetbalseizoen te stoppen met voetballen. Fysieke ongemakken hebben hem dit besluit doen nemen. En daarmee volgt hij zijn broer Rasmus, die zijn voetbalschoenen eerder dit seizoen aan de wilgen hing.

Zou het nog gebeuren, twee voetbalbroers in AZ 1? De eer is aan Teun en Peer.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen