Nu de bladeren van de bomen vallen, verschijnt de bladblazer weer in het straatbeeld. Gemak dient de mens, maar heeft een grens. Wat is er mis met de ouderwetse hark of bezem?

Bladblazers in actie.
© Archieffoto jjfoto.nl/Jan Jong
Alkmaar

De folders van bouwmarkten staan er vol mee en ze komen uit vele schuren tevoorschijn. Nu de bladeren van de bomen vallen, verschijnt ook de bladblazer weer in het straatbeeld. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar wat is er mis met de ouderwetse hark of bezem?

Niemand heeft mij tot dusverre kunnen overtuigen van het nut van de bladblazer, een zinloze vinding. Het apparaat maakt ongelofelijk veel herrie, verbruikt stroom en verplaatst het ’probleem’ van bladeroverlast van de ene naar de andere plek.

Plakwerkjes

Vroeger op de lagere school waren we blij met een pak herfstbladeren, maakten daar fraaie plak- en kunstwerkjes van. De boel opvegen, in de groene bak gooien of composteren heeft ook nog een functie. Je kunt ze desnoods naar een park of bos in de buurt brengen, zodat de dieren die daar leven er letterlijk de vruchten van kunnen plukken. Bladeren zijn voor hun een bron van voedsel en bieden bescherming.

Tijdsverspilling

Maar de buren met ’jouw’ bladeren opzadelen? Terwijl ze de volgende dag weer vrolijk rond dwarrelen, door de wind op bijna dezelfde plekken terecht komen en de ’bladblazermaffia’ de stilte op straat opnieuw met herfstherrie verstoort? Dat is bijna crimineel gedrag. Op zulke vicieuze cirkels zit niemand te wachten, wat een tijdsverspilling.

’Harkbrigade’

Vandaar dat ik de ’harkbrigade’, een actiegroep ergens op de Veluwe die bladblazers als een van de grootste ergernissen beschouwt en zelfs de wereld uit wil helpen, bij deze een hart onder de riem wil steken. Gemak dient de mens, maar heeft een grens. De boel aanharken houdt onze soort in beweging en schijnt ook geestelijk goed te zijn.

Dus, bladblazereigenaren: laat uw apparaat in de hoek staan, geniet van de rust en doe met de herfstbladeren zoals hierboven omschreven. Daar worden u en ik - en ongetwijfeld een heleboel anderen die in stilte zwijgen - een gelukkiger mens van. Mooi weekend!

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen