Met nieuw lokaal actieplan van gemeente Zaanstad moet huiselijk geweld eerder gestopt worden: ’Hoe langer het duurt, hoe groter de problemen’

Corona maakt volgens de gemeente slachtoffers van huiselijk geweld, ouderenmishandeling en kindermishandeling extra kwetsbaar.
© Archieffoto
Zaandam

De gemeente Zaanstad voert binnenkort een lokaal actieplan in om huiselijk geweld en kindermishandeling tegen te gaan. Met ’Geweld hoort nergens thuis’ moet huiselijk geweld eerder en beter gestopt worden.

Corona maakt volgens de gemeente slachtoffers van huiselijk geweld, ouderenmishandeling en kindermishandeling extra kwetsbaar. Thuis zitten gezinsleden dicht op elkaar en kunnen spanningen (verder) oplopen.

Direct betrokkenen zoals buren, familie en vrienden van een slachtoffer zijn een belangrijke schakel in het proces van het actieplan. Daarom richt de voorlichting zich op inwoners en is deze wijkgericht.

„Wie in een gewelddadige of onveilige thuissituatie zit, zit dat soms al jarenlang”, aldus wethouder Songül Mutluer. „Het treft zowel vrouwen als mannen, van kinderen tot ouderen. Mensen kunnen zich schamen, de familie kan hen afwijzen en er kan angst zijn de kinderen kwijt te raken. Hierdoor kan het moeilijk zijn om hulp te vragen, om melding te doen of om advies vragen. Dat is vreselijk, want hoe langer een situatie voortduurt, hoe groter de problemen worden. Als gemeente willen we huiselijk geweld, ouderenmishandeling en kindermishandeling samen met de politie, zorgorganisaties én inwoners voorkomen en terugdringen.”

Samenwerking

Het Zaanse actieplan is een lokale vertaling van het regionale actieplan van Zaanstreek-Waterland, waarmee de samenwerking tussen lokale en regionale organisaties verstevigd wordt. Daarnaast helpt ’Geweld hoort nergens thuis’ de samenwerking te verbeteren tussen alle partners onderling, volgens de gemeente Zaanstad. Zoals Jeugdteams, Sociale Wijkteams, onderwijs, Veilig Thuis, politie en het Zorg- en Veiligheidshuis. Deze samenwerking is nodig om de ernstige, langdurige en complexe situaties van huiselijk geweld goed in beeld te krijgen en te kunnen doorbreken. De acties in het plan richten zich nu op de periode tot eind 2021.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen