Strenge coronamaatregelen, zoals mondkapjesplicht voor iedereen ouder dan 13 jaar

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) geven een toelichting op de aanscherping van de coronamaatregelen in Nederland.
© ANP
Den Haag

Eet- en drinkgelegenheden gaan vanaf woensdagavond dicht, een niet-medisch mondkapje wordt verplicht in binnenruimte vanaf 13 jaar en winkels gaan om 20 uur dicht. Dat zijn enkele van de strenge maatregelen die Mark Rutte dinsdagavond aankondigde: ,,We gaan in feite naar gedeeltelijke lockdown”, aldus de premier. Als het niet goedgaat, komt er volgens hem een volledige lockdown.

Deze maatregelen werden aangekondigd. Ze gelden vanaf woensdag 22 uur:

1) Niet-medisch mondkapje wordt verplicht in binnenruimte vanaf 13 jaar. Het kabinet wil daarmee "een slepende discussie voor eens en altijd beslechten", aldus Rutte. Tot dusver geldt alleen een dringend advies om zo'n mondmasker te dragen.

Volgens de premier is het "juridisch lastig" om het mondkapje verplicht te stellen in openbare ruimtes zoals scholen, bibliotheken, winkels en musea. Het moet "zo snel mogelijk" wettelijk geregeld zijn. Vermoedelijk wordt de draagplicht vastgelegd in de coronawet, die al door de Tweede Kamer is aangenomen. De Eerste Kamer moet de wet nog behandelen.

Het besluit betekent dat het mondkapje ook in alle onderwijsinstellingen verplicht wordt buiten de les. Enige uitzondering is de basisschool.

2) Streep door koopavond, winkels om 20.00 uur dicht, behalve voor levensmiddelen. Het kabinet gaat met de detailhandel in gesprek om afspraken te maken over zaken als deurbeleid en het ontsmetten van winkelwagens en -mandjes. "Gaat het niet goed, dan kan een winkel per direct worden gesloten", aldus Rutte.

3) Eet- en drinkgelegenheden gaan vanaf woensdagavond dicht. Afhalen blijft wel mogelijk.

(Tekst gaat door onder de foto)

4) Alle amateur-teamsporten voor volwassenen, waarbij het onmogelijk is 1,5 meter afstand te houden, zijn vanaf woensdag verboden. Alle competities voor amateurteamsporters worden stilgelegd. Individuele sporten, zoals in de sportschool, of teamsporten met maximaal vier personen, zijn nog wel toegestaan. Kinderen tot en met 18 jaar mogen trainen en onderlinge wedstrijden met teams van de eigen club spelen.

"Concreet: een partijtje tennis kan, maar niet dubbelen", aldus Rutte. "Hardlopen met zijn vieren kan wel." Naast de sportkantines blijven de douches en kleedkamers gesloten. Publiek is niet welkom bij wedstrijden.

In tegenstelling tot het amateurvoetbal gaat het betaalde voetbal door, maar dat blijft voorlopig gebeuren zonder publiek in de stadions. Het kabinet heeft besloten om die maatregel, bedoeld om de verspreiding van het coronavirus af te remmen, te verlengen.

5) Groepsgrootte binnen overal naar maximaal 30 mensen.

6) De verkoop van alcohol en softdrugs wordt tussen 20.00 uur en 07.00 uur verboden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook het nuttigen ervan in de openbare ruimte wordt verboden. Het verbod sluit aan op de sluiting van de horeca. Het kabinet wil ermee voorkomen dat het drankgelag zich verplaatst naar de straat. Bijvoorbeeld in supermarkten moeten bier en wijn dus 's avonds achter slot en grendel.

7) Binnen en buiten bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.

8) Thuis mogen maximaal drie personen per dag worden ontvangen.

De maatregelen raken het onderwijs niet, aldus Rutte. Minister De Jonge meldt dat de maatregelen een week of vier gelden. Na twee weken wordt de balans opgemaakt.

Op de naleving van de regels wordt strenger gehandhaafd. Dat is afgesproken met de veiligheidsregio's. Mensen op straat die zich niet aan de regels houden kunnen rekenen op een boete.

Lees ook: Strenge maatregelen maar onderwijs ontspringt de dans, verbazing bij Red Team: Op scholen wemelt het van de coronaclusters

Kijk hier de persconferentie terug:

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen