Het dragen van mondkapjes overal verplichten: pure noodzaak of complete onzin? ’De niet-medische mondkapjes hebben hetzelfde effect als een stuk kippengaas’

Mondkapje op bij het Dijklander.
Hoorn

Of mondkapjes helpen of niet, daar zijn de deskundigen het nog niet over eens. Behalve het Dijklander Ziekenhuis en het Martinuscollege in Grootebroek hebben slechts weinigen de sprong gewaagd om een mondkapjesplicht in te voeren. Wat vinden de West-Friezen ervan?

Een meerderheid van 59 procent van de stemmers is van mening dat mondkapjes in ieder geval geen kwaad kunnen, dus dat we ze net zo goed overal kunnen verplichten. De resterende 41 procent ziet het nut van mondkapjes niet in en vindt dat hierdoor een schijnveiligheid wordt gecreëerd.

,,Alle beetjes helpen”, is het meest voorkomende antwoord onder de voorstanders. ,,Baat het niet, dan schaadt het niet”, vindt Dennis Postma uit Andijk. Daarnaast wordt de duidelijkheid die door een mondkapjesplicht ontstaat, toegejuicht. ,,Het is voornamelijk belangrijk dat er duidelijke afspraken zijn die niet open zijn voor interpretatie”, aldus Venhuizer Arjan Roukema. ,,Zo is er ook geen discussie meer in de winkels”, vult de Andijkse Cindy Zweverink aan.

Bewustwording

Daarnaast speelt het idee dat het collectief dragen van een mondkapje bijdraagt aan de algemene bewustwording van het virus. Joop Sjerps uit Hem zegt het als volgt: ,,Als iedereen een mondkapje draagt, ziet het er normaal uit en is het draagvlak ook veel groter. Zo krijgen we het virus er wel onder.”

Medemblikker Ab Molenaar geeft toe dat het even wennen is, maar vindt het dragen van een mondkapje noodzakelijk. De Hoornse K. Kover valt hem bij. ,,Genoeg mensen houden zich niet aan de regels die er al zijn, dus dan moet je drastischer maatregelen nemen. Simpel gezegd is moeilijk doen over een mondkapje onzin. Als het levens kan redden, is dat het waard, lijkt mij.”

Kippengaas

Niet iedereen is overtuigd van de noodzaak. ,,De niet-medische mondkapjes hebben hetzelfde effect als een stuk kippengaas”, zo verwoordt Enkhuizer Paul Schalks de mening van meerdere West-Friezen. Ook vragen stemmers zich af of een mondkapjesplicht daadwerkelijk een positieve invloed heeft op de bewustwording.

Simone Mulder uit Bovenkarspel vreest het tegenovergestelde: „Als het verplicht wordt, ben ik een beetje bang dat dit mensen een vrijbrief geeft om ook geen afstand meer te houden. Daarnaast gebruiken heel veel mensen het mondkapje niet op de juiste manier, waardoor de bescherming wegvalt.”

Waanzin

Grootebroeker Jaap Commandeur vindt de mondkapjesplicht ’waanzin’. ,,Het is een schijnveiligheid. Aerosolen gaan zo door die maskers heen. Gebruik dan medische mondmaskers op een juiste wijze, zo heeft het nog enig nut. Nu is het alleen een manier van de regering en RIVM om de (onnodige) angst onder de burgers aan te wakkeren.”

Dit gevoel van angst zaaien speelt bij meer stemmers. Volgens Johanna de Leeuw uit Wervershoof gaat het niet meer over het virus, maar over burgerlijke gehoorzaamheid. Zij noemt het huidige beleid een ’verdeel-en-heersstrategie’ van de overheid: ,,En het lukt ze aardig: burgers liggen hierdoor met elkaar in de clinch en dat is treurig.”

Lees hier over de nieuwe stelling: ’HVC moet maar service leveren bij het legen van de rolcontainers!’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen