Molen Ceres wint met Molenprijs dankzij ’gunfactor’ 75 mille

De geblakerde molen Ceres, kort na de brand op oudejaarsnacht.
© Archieffoto Theo Groot
Bovenkarspel

Met ruim 17.000 stemmen heeft molen Ceres in Bovenkarspel de Molenprijs 2020 van de BankGiroloterij in de wacht gesleept.

De vrijwilligers gingen wel even ’uit hun dak’ erkent molenaar Joop Broersma, toen vrijdagmiddag via een videoververbinding vanuit de molen naar Oldebroek de winnaar bekend gemaakt werd.

Maar liefst 75.000 euro sleept Ceres in de wacht door de afgelopen weken voldoende stemmen te winnen. Het geld wordt goed besteed: de vorig jaar op oudejaarsdag volledig door brand verwoeste molen wordt weer met vereende krachten opgebouwd. Het geld is in principe bestemd voor het herstel van het wiekenkruis van de molen.

IJlst

Vier landelijke molens waren in de race voor de molenprijs. Ceres, dat vooral al hoopte op de gunfactor vanwege de brand, haalde alles uit de kast om zoveel mogelijk stemmen te winnen. En met succes, aldus Broersma, want de zaagmolen uit IJlst, die tweede werd, behaalde ’slechts’ rond de 8500 stemmen. ,,We hebben echt met overmacht gewonnen. Dat is wel een feestje waard. Nu weten we ook waar we het voor gedaan hebben!’’

De andere drie genomineerden krijgen één euro voor elke ontvangen stem. Dat betekent dat molen De Rat in IJlst 8.590 euro, De Hoop in Almelo 6.416 euro en Molen Quadenoord in Renkum 6.011 euro voor hun projecten binnenhaalden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen