Dijklander Ziekenhuis verplicht mondkapjes en scherpt bezoekregels aan vanwege corona

Hoorn

Het Dijklander Ziekenhuis voert met onmiddellijke ingang een mondkapjesplicht in voor iedereen die in de publieke ruimtes van het ziekenhuis in Hoorn, Purmerend, Enkhuizen en Volendam moet zijn. Dit geldt dus voor zowel alle patiënten, bezoekers en de medewerkers van het Dijklander. Ook wordt het aantal bezoekers dat langs mag komen op ziekenbezoek beperkt.

De verplichting voor mondkapjes die donderdag om 17 uur ingaat geldt overigens niet voor patiënten in bed.

Het ziekenhuis volgt hiermee volgens woordvoerster Ellen van Ruiten de maatregel die woensdag door het kabinet is geadviseerd. Patiënten en bezoekers mogen een mondkapje meenemen.

,,Wanneer ze geen mondneusmasker bij zich hebben, kan het ziekenhuis daarin gratis voorzien, maar wij hopen dat mensen zelf een mondkapje meenemen om de kosten te beperken’’, aldus Van Ruiten. De maatregel geldt voor iedereen vanaf 13 jaar en betreft de ziekenhuizen in Hoorn en Purmerend en de poliklinieken in Enkhuizen en Volendam. Naar schatting gaat het dagelijks om zo’n duizend bezoekers.

Ook medewerkers van het Dijklander Ziekenhuis dragen in openbare ruimtes, poliklinieken en verpleegafdelingen vanaf nu een mondkapje.

,,Naast het volgen van deze nieuwe maatregel blijven we bezoekers en patiënten vragen om zoveel mogelijk alleen naar het ziekenhuis te komen”, aldus bestuursvoorzitter Arno Timmermans van het Dijklander.

Daarnaast staat het ziekenhuis vanaf vrijdag 2 oktober één bezoeker toe per patiënt, tijdens het bezoekuur. Een uitzondering hierop geldt voor verloskunde, neonatologie, kindergeneeskunde en voor patiënten die op sterven liggen.

Timmermans zegt het ontzettend vervelend te vinden dat het ziekenhuis strenger moet zijn. ,,Te meer omdat we weten hoe belangrijk het is voor onze patiënten om bezoek te krijgen. Maar het is een maatregel die nodig is om de drukte in het ziekenhuis te beperken. Zo houden we het samen veilig om het ziekenhuis te bezoeken.”

Elders in het land hebben meer ziekenhuizen besloten mondkapjes verplicht te stellen en het bezoek te verminderen. Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar en Den Helder verplicht de mondkapjes ook en beperkt daarnaast de bezoekmogelijkheden.

In het Dijklander Ziekenhuis liggen op dit moment negentien mensen vanwege corona, waarvan vijf op de Intensive Care. ,,Maar het aantal wisselt met de dag’’, zegt de ziekenhuiswoordvoerster. ,,Een dag eerder hadden we nog 35 patiënten vanwege corona terwijl het de dag daarvoor weer 25 waren. Het blijft erg schommelen.’’

Lees hier meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen