Dilemma van een lezer: Kunnen Josien en haar man hun woning aan aso’s verkopen?

In #Durftevragen delen lezers hun dilemma’s zodat anderen daarop kunnen reageren. Reageren kan via mailto: dtv@mediahuis.nl

Josien (51) en haar gezin gaan verhuizen. Nu haar man werk krijgt aan de andere kant van het land, hebben ze hun huis te koop gezet. De buren hebben een klemmend verzoek: verkoop het niet aan die ene twee…

„In de twintig jaar dat we in ons huis wonen, zijn we goed bevriend geraakt met de meeste buren in ons hofje. In het weekend drinken we soms met het ene stel samen een wijntje, bij anderen kunnen we altijd terecht voor een vergeten boodschap, een derde helpt ons met de tuin en met nummer vier en vijf bespreken we lief en leed. Omdat de kinderen van de meeste buren dezelfde leeftijd hebben, lopen we ook tegen dezelfde dingen aan, als het gaat om schoolkeuze, sportclubs en de speurtocht naar handige fietsenmakers en betrouwbare oppasmeisjes. Daarom kregen we altijd een goed advies. Dus eigenlijk hadden we geen betere buurt kunnen treffen, want iedereen gaat goed met elkaar om.

Vrijwel iedereen. Want één gezin aan de overkant valt daarbuiten.

Sorry dat ik het zeg, maar dat zijn nogal aso’s. Omdat ze tot diep in de nacht tuinfeesten vieren en hun stinkende vuilnisbakken eeuwig op de stoep laten staan, liggen ze met de halve wijk overhoop. Het is een gezin met twee zonen van achter in de twintig die hun gedeukte wagens het liefst dwars in ons straatje parkeren, vaak met draaiende motor.

Ze zijn erg met die oude auto’s in de weer. Vaak staan die bejaarde bakken met een krik eronder bij ze voor de deur. Na de reparatie worden ze verkocht. Dan zie je twijfelachtige belangstellenden aanbellen: vage types die voor hun proefritjes het liefst vol gas de straat uit rijden. Tel daarbij op dat deze buren iedere klacht daarover met een scheldpartij of een bedreiging afkappen en je begrijpt dat de hele wijk een hekel aan ze heeft.

Nu wij gaan verhuizen, heeft een makelaar een paar kandidaat-kopers in ons huis rondgeleid. Wij waren daar zelf niet bij, maar een buurvrouw heeft de zonen van de overkant met de makelaar bij ons in de tuin gezien. De autohandelaren, dus. Dat verhaal ging snel rond: dus meteen kregen we van diverse buren het klemmende verzoek om het huis vooral niet aan die twee te verkopen.

Ook de makelaar belde. Hij vertelde dat er twee broers uit de buurt langs waren geweest, die vlakbij hun ouders op zichzelf willen gaan wonen. Ze hadden een serieus bod gedaan. Goed geld, dus. Mijn man vindt dat we dat bod moeten accepteren, zodat we lekker aan ons huis kunnen verdienen. Maar ik denk dat we dat niet kunnen maken, tegenover onze buren. Ik zou het vervelend vinden als we die achterlaten met nog meer overlast van deze Tokkies.

Maar mijn man verdedigt zich met het argument dat we de buren straks toch niet meer zien en dat we het geld goed kunnen gebruiken om ons nieuwe huis in te richten. Is dat redelijk?”

dtv3okt.pdf

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.