Een leuke date blijkt een valstrik: drie verdachten aangehouden voor beroven van mensen via datingapp, politie zoekt slachtoffers in omgeving Schagen [update]

© AP
Schagen

De politie heeft drie verdachten aangehouden voor het beroven van mensen die dachten een leuke afspraak te hebben via een datingapp. Eenmaal op de afgesproken plek, werden de slachtoffers bestolen.

Het gaat om een 21-jarige man uit de gemeente Schagen, een 19-jarige jongen uit de gemeente Den Helder en een 17-jarig meisje, ook uit de omgeving van Den Helder. Het drietal zou verantwoordelijk zijn voor in ieder geval één beroving op 9 juli. Inmiddels zijn de drie voorgeleid aan de rechter-commisaris. De twee mannen zitten nog vast, het 17-jarige meisje is weer op vrije voeten, maar nog wel verdachte.

De politie spreekt over een geraffineerde werkwijze. Het slachtoffer komt in contact met een vrouw, met wie hij via een datingapp heeft afgesproken in de omgeving van Schagen.

Pesoseksueel

Vervolgens blijken naast de vrouw ook twee mannen aanwezig te zijn. Zij zeggen dat de vrouw hun minderjarige zusje is. Gesteld wordt dat het slachtoffer pedoseksueel zou zijn. Onder dat verzinsel wordt geld afhandig gemaakt, al dan niet gepaard met geweld.

De politie heeft de indruk dat de verdachten vaker slachtoffers maakten. Voor het onderzoek is de recherche daarom op zoek naar personen die op een soortgelijke manier slachtoffer zijn geworden van een beroving, of poging daartoe. ’Gelet op de verzinsels die verdachten naar voren brengen, hebben gevoelens van schaamte of angst het doen van aangifte wellicht in de weg gestaan. Dat is niet nodig’, aldus de politie.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.