Hoornse Tosia (11) krijgt eigen gratis zadenbeurs, buurtgroep Risdam-Noord Groen omarmt duurzaam initiatief

Tosia Glapa, de scholiere die de zadenmarkt bedacht.
© Foto Buurtgroep Risdam-Noord Groen
Hoorn

Buurtgroep Risdam-Noord Groen houdt zaterdag 3 oktober de eerste Tosiamarkt, een zadenbeurs die is vernoemd naar de 11-jarige bedenkster Tosia Glapa.

Twee jaar geleden won de toen 9-jarige Tosia Glapa van basisschool De Zonnewijzer met haar idee (mensen zaden laten verzamelen en die gratis weggeven) de tweede prijs bij de Hoornse Schooldag van de Duurzaamheid. Stichting Risdam-Noord Groen heeft het idee nu omarmd.

De buurtgroep organiseert 3 oktober de eerste Tosiamarkt op het plein voor wijkcentrum De Cogge in Risdam-Noord (bij slecht weer binnen). Tussen 11 tot 13 uur worden zaden en stekken, tips en ideeën uitgewisseld, zonder dat daarbij de portemonnee wordt getrokken. „Vraag, aanbod en enthousiasme voor groen, worden bij elkaar gebracht”, aldus Ted van der Bruggen, voorzitter van de buurtgroep.

Tosia wist zelf niet meer dat zij het idee destijds lanceerde. Ze is vereerd dat de markt naar haar wordt vernoemd en zal deze ook persoonlijk openen. De eerste twintig kinderen die de Tosiamarkt bezoeken, krijgen uit haar handen een zakje met een mix van bloemenzaad.

Advies

Studenten van het Clusius College staan tijdens de markt klaar om vragen te beantwoorden over geschikte planten voor een onderhoudsarme- of een schaduwrijke tuin. Zij geven ook advies om een geveltuintje te realiseren. MEE & De Wering biedt hulp aan mensen die het tuinwerk lichamelijk niet aankunnen. Ook liefhebbers die een keer in andermans tuin actief willen worden, kunnen zich tijdens de Tosiamarkt melden. Risdam-Noord Groen laat met foto’s en brochures zien met welke vergroeningsprojecten zij bezig zijn in de wijk.

Bedrijven en mensen die zaden en plantjes willen doneren, worden gevraagd deze te verzamelen en op 3 oktober in te brengen. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan kan contact gezocht worden met de buurtgroep, via info@risdamgroen.nl. Dan kijkt die naar een mogelijke oplossing.

Meer groen

De buurtgroep Risdam-Noord Groen heeft als doel om de woonwijk leefbaar te houden door te zorgen dat er meer groen komt in de wijk. De buurtgroep werkt op verschillende manieren aan de bewustwording van de wijkbewoners, zodat zij weten dat groen in de wijk bijdraagt aan een betere gezondheid (minder stress), meer biodiversiteit, minder criminaliteit en een betere klimaatadaptatie.

Risdam-Noord Groen organiseert onder meer wijkbijeenkomsten en plantjesmarkten, verzorgt plantpakketten voor wijkbewoners, creëert groenstroken en plant het ’Leekerbos’ aan. Verder organiseert de stichting workshops in samenwerking met het Clusius College, zaaien ze een bijenlint in, worden drie basisscholen ’vergroend’ en leveren ze een bijdrage aan de Groenvisie van de gemeente.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen