Premium

Jan en ’Loetje’ van der Meulen zijn na zestig jaar nog niet uitgepraat: ’Ons geheim? Geduld, respect en niet je eigen persoonlijkheid verliezen’

Het diamanten echtpaar met het spandoek van hun kleinkinderen.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

De bruine golvende haardos van Jan, in het schijnsel van een lamp boven een biljarttafel, trekt de aandacht van de dan 17-jarige Elizabeth Vos, als ze door het raam van café De Harmonie in de Koningstraat kijkt. Het is 1958 en het duurt daarna nog drie weken voor de verpleegster in opleiding van Jan van der Meulen senior een drankje krijgt. Ze raken met elkaar aan de praat en zijn maandag, na een huwelijk van zestig jaar, nog steeds niet uitgepraat.

Haar werk in de zorg lokte destijds de nu 80-jarige Elizabeth naar het westen. Geboren in Groningen komt ze via Almelo richting Haarlem. ,,We zaten intern in het Psychiatrisch Ziekenhuis in Santpoort. Daarom kon ik ook niet al te lang in de kroeg blijven, want we moesten om tien uur binnen zijn. Zo ging dat in die tijd. Gelukkig heeft barjuffrouw Gerda voor ons geregeld dat we elkaar later echt ontmoetten.’’ Jan, de nu 86-jarige rasechte Haarlemmer kijkt vertederd en ,,weet het nog als de dag van gisteren.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen