Fitness, oud-Hollandse spelletjes en genieten van muziek; Nationale Burendag blijkt ’coronaproof’ ook gewoon gezellig

Scholieren doen enthousiast mee aan een fitnessclinic in de Rosmolenbuurt in Zaandam.
© Foto Marene Kok
Zaanstreek/Waterland

De eerste Nationale Burendag in coronatijd werd op diverse plekken in de regio gevierd.

Alle organisatoren die reageerden op de oproep van deze krant om foto’s in te sturen lieten weten dat ze zoveel mogelijk de RIVM-richtlijnen in acht hadden genomen.

En dus zie je personen die niet uit dezelfde huishoudens afkomstig zijn, op gepaste afstand van elkaar. staan. Het plezier was er niet minder om, zo bleek bijvoorbeeld in de Zaandamse straat Ameland.

In de Rosmolenbuurt, eveneens in Zaandam deden scholieren aan fitness. De anderhalve meter afstand werd duidelijk gerespecteerd.

In Monnickendam zijn buren de laatste maanden vrienden geworden. Coronatijd en het plaatsen van een picknicktafel waren de eerste aanzet daartoe.

Negen inwoners van Hobrede vormen de dorpsband onder de naam ’Vrienden van Hobrede Live. Hobrede is zo’n 750 meter lang. Zij gingen op tour door het lintdorp. Normaliter wordt Burendag gevierd op één centrale plek. Vanwege corona werd dit op zes plaatsen in het dorp gedaan, in kleine groepjes. De band stopte op die plekken om op te treden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Genieten van muziek in Hobrede.
© Foto Hans Visser

De bewoners van het Kesterpad op Marken vierden het feit dat iedereen weer teruggekeerd is naar de eigen woning, na een brand eind mei 2019. Om samen de buurt nog wat mooier te maken, werd een financiële bijdrage gevraagd aan het Oranjefonds voor het opknappen van de tuinhekken. Zaterdag werden de hekken flink onder handen genomen. In een van de tuinen stond een grote partytent, om ook gezellig en veilig (volgens de regels van het RIVM) samen te kunnen nagenieten van de boor-, zaag- en schilderactiviteiten.

(Tekst gaat door onder de foto)

Op Marken werd de dag nuttig en gezellig doorgebracht.
© Foto Pieter Pereboom

In de Wormerveerse Vermaning worden oud-Hollandse spelletjes gedaan en er waren workshops voor jong en oud.

(Tekst gaat door onder de foto)

Oud-Hollandse spelletjes in de Wormerveerse Vermaning
© Foto Daan Hartendorp

Op het kerkplein van St. Bonifatiuskerk aan het begin van de Oostzijde in Zaandam vermaakten Bert Glim en de Bertini's het publiek twee keer met bekende volksliedjes. Het was moeilijk om niet mee te zingen (gezien de coronaregels), maar wat wel mocht was een klein beetje swingen en genieten van muziek.

(Tekst gaat door onder de foto)

Lees hier over Burendag bij Inloophuis 1=Samen in de Zaanse wijk Poelenburg.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen