Zaanse Silvia Dermout mag zichzelf nu Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen

Silvia Dermout poseert met haar koninklijke onderscheiding. Links is haar partner Jan-Jaap Brandt Corstius al even blij.
© Foto Pascal Fielmich
Zaandam

In het Zaantheater is Silvia Dermout zondagmiddag verrast met een koninklijke onderscheiding. Van burgemeester Jan Hamming kreeg zij te horen dat het de koning heeft behaagd haar te benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Dermout zet zich als gynaecoloog en vrijwilliger al meer dan dertig jaar innovatief en succesvol in voor de kwaliteit van leven voor vrouwen met kanker. Van 1994 tot 2011 deed zij dat in het Zaans Medisch Centrum (ZMC) en daarna, tot 2017, bij haar eigen gynaecologisch centrum Dermout & Albicher, in Alkmaar.

In 2001 promoveerde ze met een proefschrift over hoogtechnologisch draagmoederschap. Silvia Dermout blinkt daarnaast uit in het vermogen om complexe (oncologische) vraagstukken helder aan vakgenoten over te dragen. In tal van bij- en nascholingsprogramma’s was zij door de jaren heen een veelgevraagd docent en een graag geziene spreker.

Patiëntenperspectief

Verder heeft zij gedurende haar loopbaan veel aandacht geschonken aan het patiëntenperspectief. In het ZMC was zij naast voorzitter van de unit verloskunde & gynaecologie ook actief in de commissie medische ethiek en het kernteam patiënttevredenheid.

Met haar gedrevenheid en nooit aflatende enthousiasme heeft ze bovendien in zeer korte tijd Anna’s Huis op de kaart gezet. Zij was daarbij een bron van inspiratie voor alle betrokkenen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen