Hoogovensmuseum opent na zes maanden weer zijn deuren

Vrijwilliger Hans Hoek geeft uitleg aan een bezoeker.
© foto Ronald Goedheer
Velsen-Noord

Ruim een half jaar waren de deuren van het Hoogovensmuseum gesloten geweest, dit weekend konden bezoekers weer een kijkje komen nemen.

Het liep niet storm: over twee dagen verspreid kwam een handjevol bezoekers langs. „Er zijn inmiddels meerdere museums in de regio weer geopend”, vertelt vrijwilliger Cor Augustijn. „En wij zijn er nu, met de groep vrijwilligers die hier actief zijn, ook klaar voor.”

Hij vertelt dat er hard gewerkt is om het museum zo goed mogelijk coronabestendig te maken. „We hebben de nodige maatregelen genomen om het voor iedereen zo veilig mogelijk te maken. Zo moeten bezoekers vooraf reserveren via onze website, moeten ze bij de ingang een formulier invullen, geven we geen rondleidingen meer, krijgen mensen een pennetje mee voor de touchscreens, en zitten baliemedewerkers achter een groot spatscherm.”

Hij wijst erop dat alle 45 vrijwilligers de pensioengerechtigde leeftijd hebben, en dat dat een belangrijke reden is om geen rondleidingen meer te geven. „De vrijwilligers lopen nu rond, mensen kunnen ze vragen stellen als ze iets meer willen weten over wat we hier laten zien.”

Tijdlijn

„En dat is veel”, gaat hij verder. „We hebben hier de hele historie van het bedrijf binnen. Een tijdlijn van 1918 tot aan 2020. We laten zien waarom de Hoogovens ooit begonnen is in 1918, bezoekers worden meegenomen in het proces van ijzer en staal maken, en in de containers buiten maak je kennis met bijzondere kenmerken van het staalbedrijf. Hoe bijvoorbeeld de kleding van de werkmensen niet wordt opgehangen aan haakjes, maar met een kabel omhoog wordt getrokken, net als in de mijnen.”

„Verder hebben we diverse diavoorstellingen over bijvoorbeeld de bouw van Hoogoven 1 en Hoogoven 2 en zijn we bezig met een nieuwe tentoonstelling over zeventig jaar Breedband. Het is zeventig jaar geleden dat met steun van het Marshallplan in IJmuiden een complex van walserijen werd gebouwd die de basis vormden voor het huidige productpakket uit IJmuiden: dun gewalst plaatmateriaal in vele kwaliteiten.”

Het Hoogovensmuseum is alleen in de weekenden geopend op zaterdag en zondag van 10.30 tot 16 uur. In de herfstvakantie extra geopend op woensdag 14 oktober van 10.30 tot 16 uur. Vooraf reserveren via hoogovensmuseum.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen