Premium

Verborgen historie: Hilversum was de tweede diamantstad van Nederland. ’Ik heb in die oude slijperij overal gezocht of ik ergens nog een diamantje kon vinden’

Beeld van de Diamantstraat.
© Collectie Hilversum/IISG

Hilversum kent een voor velen verborgen geschiedenis. Het dorp was rond 1912 met dertien slijperijen de tweede diamantstad van Nederland - na Amsterdam. ,,Doordat ik in de Diamantstraat woon, begint er bij bezoekers soms wel wat te dagen, maar veel mensen weten helemaal niet dat Hilversum een diamantstad was”, vertelt Ger Luhrman, die meedoet aan een fietstocht langs de slijperijen die het dorp telde.

,,Als je de verhalen achter de gebouwen kent, gaan ze meer leven”, verklaart wethouder Bart Heller aan de oostkant van het station, waar hij een app lanceert waarmee dit specifieke deel van de Hilversumse geschiedenis een gezicht krijgt. Met de ’Diamonds are forever’ fietsroute, ontwikkeld door de stichting Steengoed Hilversum en historicus Joppe Schaaper, krijg je door middel van filmpjes, oude foto’s, podcasts een beeld van het belang van die industrie voor Hilversum. Die begon in 1887 met de eerste slijperij, aan de Noorderweg 12. Tot 1930 was het een bloeiende industrie.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen