Vrouwen Den Helder pakken met basketbalbeker eerste prijs in tien jaar maar mogen niet gillen

Kourtney Treffers, hier rechts actief op de training in Den Helder, liet zich gelden in de bekerfinale.
© Foto Peter van Aalst
Barendrecht

Het geschiedenisboek van Dozy Den Helder was tot duverre vooral de autobiografie van Meindert van Veen. Maar de succescoach die met zijn basketbalsters een bolwerk bouwde, zijn handtekening onder veertien landstitels zette en zes keer de beker won, heeft eindelijk een opvolger. Onder leiding van Mario Bennes pakte de vrouwenploeg bij Binnenland in Barendrecht de eerste prijs in tien jaar door de cupfinale om de Carla de Liefde trofee met 63-70 te winnen. En probeer dan maar eens niet te gillen.

Nadat Jolly Jumpers voor eigen volk in de halve finale was gesloopt (47-92) had Mario Bennes het idee dat zijn ploeg in de eindstrijd ook Binnenland aan zou kunnen. De coach en zijn Helderse basketbalsters kregen de kans niet om dat gevoel van euforie in de praktijk te brengen. Een half jaar vertraagd, met de versterking bovendien van Janiek van Veen en Kourtney Treffers, haalde Bennes alsnog zijn gelijk. Zij het, inderdaad, niet met het gemak waar een deel van de buitenwereld op voorhand vanuit was gegaan. Maar het grote verschil dat in het eerste kwart was gemaakt hield het verdere verloop, met angst en beven soms, stand.

En weer gebeurde dat op verplaatsing. Het simpele gevolg van afspraken aan deze kant van basketballand. Dat wie gastvrouw is van de Final Four, een eer die de bewoonsters van de Sportlaan in december ten deel viel, niet ook nog eens in aanmerking komt voor thuisvoordeel in de eindstrijd van de beker.

Nog middenin de coronacrisis maakte dat in dit geval weinig uit. Er was immers een maximum gekoppeld aan de belangstelling op de tribune. Uiteraard waren er fans meegereisd uit Den Helder omdat iedere betrokkene, van staf tot selectie, één metgezel mocht meenemen. Ander geluid maken dan handgeklap was niet toegestaan, gaf de speaker ze de afgesproken maatregelen nog eens mee. En of luidruchtig geschreeuw achterwege kon blijven. De toeter die soms klonk was al helemaal uit den boze.

De toejuichingen in woord en geluid waren begrijpelijk in een wedstrijd die in de eerste helft nog Helderse dominantie kende. De ploeg die vooraf al op basis van de versterking voorzichtig in een favorietenrol was geduwd maakte niet de indruk daar gebukt onder te gaan. Eerder leek het alsof Binnenland, dat niet of nauwelijks was veranderd en waar het dus vertrouwd moest voelen, zich op eigen grondgebied niet thuisvoelde.

Hoe dan ook werd het verschil flink opgeschroefd door de ploeg waar Bennes ook de kwaliteiten van Zoë Slagter kon benutten. De center had door een voetblessure niet voluit getraind maar deed haar best voor het collectief. Waar de scores en het slopende werk van Treffers effect sorteerden net als de precisie bij Van Veen van afstand. Met twee driepunters peperde ze het Binnenland bij 1-13 nog eens extra in: 3-19. Deze kloof van zestien, waar de bezoeksters in het verdere verloop niet meer aan toekwamen, was na het eerste kwart een puntje ingezakt: 9-24.

Zonder echt in de problemen te komen moest Den Helder de thuisclub in het tweede deel wel meer in haar nabijheid dulden. Kleiner dan negen (26-35) werd het gaatje toen nog niet.

Dat was wel het geval toen Binnenland halverwege het derde deel tot 37-45 was genaderd. Den Helder had in anderhalf kwart de productie van de vliegende start nog niet eens weten te verdubbelen. De terugkeer van Binnenland kreeg bij 45-49 nog meer inhoud. Van de dominantie in de eerste tien minuten was aan de andere kant niets meer over. En Binnenland putte hoop die zo lang vervlogen had geleken. Een driepunter van Amber Lewakabessy gaf de bezoeksters weer even lucht maar de spanning bleef bij 47-54 om te snijden.

Kiki Fleuren snoerde Binnenland uiteindelijk de mond met een driepunter. Het zetje dat Den Helder nodig had om de beker via 47-59 naar huis te brengen. Binnenland bleef ook de slotfase nog in de oppositie maar dat was inmiddels een kwestie van tegen beter weten in geworden.

Meer nieuws uit Sport Noordkop

Meest gelezen