Tump nomineert Amy Coney Barrett als Lid Hoogerechtshof

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag Amy Coney Barrett genomineerd als het nieuwe lid van het Hooggerechtshof. Als de Senaat, die een Republikeinse meerderheid heeft, instemt volgt Barrett de onlangs op 87-jarige leeftijd overleden liberale Ruth Bader Ginsburg op als opperrechter. De conservatieve meerderheid in het Hof wordt daarmee verder versterkt.

Barrett was zelf aanwezig bij de speech die Trump hield om haar als kandidaat te presenteren. De Amerikaanse media hadden eerder op de dag al gemeld dat zijn naar Washington was gevlogen. De Democraten vinden het ongehoord dat minder dan zes weken voor de verkiezingen nog een benoeming van een opperrechter wordt doorgedrukt. De Republikeinse voorzitter van de Senaat Mitch McConnell blokkeerde met zijn partijgenoten in 2016 nog de benoeming van een liberale kandidaat van Barack Obama.

Barrett is 48 jaar en heeft, omdat opperrechters in de VS voor het leven worden aangesteld, nog een lange carrière voor de boeg. Ze stond in 2018 ook al op de shortlist met mogelijke vervangers van Anthony Kennedy, die met pensioen ging. Uiteindelijk koos Trump ervoor Brett Kavanaugh naar voren te schuiven. Barrett is devoot katholiek, moeder van zeven kinderen van wie twee geadopteerd en fel tegenstander van abortus.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.