Premium

Hoe verander je zwart-witte vierkantjes in rode stippen?; latente talenten uit Waterland vullen kerkvloer in Monnickendam met 375 paneeltjes, die vlot in andere handen komen

De kleine kunstwerkjes op het podium in de Grote Kerk.
© Foto Erik Rietman
Monnickendam

Hoe verander je zwart-witte vierkanten in rode stippen? Het antwoord ligt op de podiumvloer in de Grote Kerk in Monnickendam. Kunstzinnig versierde paneeltjes, veelal door volstrekt onbekende creatievelingen gemaakt, worden grif ingekocht door liefhebbers. Van de 375 zwart-witte vierkantjes worden er deze zaterdag al snel vele vervangen door een rode stip, oftewel: ’iemand was u voor’.

Het idee is afkomstig van de Waterlandse Kunstkring. Iedereen die ooit een eigen kunstwerk heeft willen exposeren, moet die kans krijgen, zo was de gedachte. En dus tonen niet alleen veertien leden van dit artistieke genootschap sinds zaterdag hun eigen kunstwerken in de kerk, maar is er ook ruimte voor verborgen talent. Deelnemers konden de afgelopen tijd een multiplex ’tegel’ van vijftien bij vijftien centimeter ophalen om daar zelf een kunstwerkje op te maken. Dit onder twee voorwaarden: het diende in zwart-wit te worden uitgevoerd en plat, dus niet driedimensionaal.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen