Premium

Wen Long (9) ziet eruit als een meisje, maar zo simpel is het niet. ’Ik ben geboren als intersekse. Dat is dat je jongen én meisje bent’

© Foto René Pop

’Meisjesjongensmix’ is een lief, licht filmpje over de negenjarige Wen Long. Een vrolijk, actief meisje in een kleurrijk jurkje en met lange haren, dat als een vlinder door de Texelse natuur en oude straatjes dartelt. Wen Long (spreek uit: Wun Long) valt met de deur in huis: „Ik ben geboren als intersekse. Dat is dat je jongen en meisje bent.”

Haar wens is dat iedereen weet wat intersekse is zodat ze het nooit meer hoeft uit te leggen. Want maar heel weinig mensen weten dat een op de negentig kinderen die geboren worden intersekse is. Het is een van de eyeopeners van de film. „Vanaf het moment dat de narcose is uitgevonden, zijn artsen interseksebaby’s kort na de geboorte gaan opereren. En nog steeds wórdt voor de meeste kinderen de keus gemaakt”, zegt regisseur Lara Aerts. „De meeste ouders zijn vlak na de geboorte in shock en als de doktoren dan zeggen dat ze dit wel even kunnen ’corrigeren’ omdat dat beter is voor de ontwikkeling van het kind, zijn de ouders al snel geneigd daarin mee te gaan. Vervolgens wordt het geheim gehouden. Het bijzondere van Wen Long is dat zij zelf mag bepalen wie ze is.”

Meer nieuws uit Noordkop

Meest gelezen