Archeologisch Museum komt tot leven na zes maanden coronastilte. Stoplicht geeft aan of bezoeker af mag dalen

Wethouder Marie Thérèse Meijs gaat bij het Archeologisch Museum naar binnen om het stoplicht van rood op groen te zetten. Stadsarcheoloog Anja van Zalinge kijkt toe.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Het is nog niet als vanouds, maar het Archeologisch Museum is weer geopend voor publiek. Voorlopig alleen op woensdag- en zondagmiddag weliswaar, maar toch...

Er mogen maximaal acht bezoekers, waarbij kinderen jonger dan dertien jaar niet worden meegeteld, tegelijk in het museum zijn. Een stoplicht bij de voordeur aan de Grote Markt geeft aan of er plaats is voor bezoekers, bij groen kan men naar binnen en bij rood moet men uiteraard even wachten. Via een vaste route in het museum komt de bezoeker aan de achterkant van de Vleeshal, in de Spekstraat het museum weer uit.

Wethouder Marie-Thérèse Meijs zette woensdag om 13.00 uur de deur weer open voor het publiek en en daalde de trap af naar het museum om het stoplicht van rood naar groen te zetten.

Marjolein van den Dries, conservator/curator van het museum is blij dat de deuren weer open kunnen. „We zijn ruim zes maanden dicht geweest en de opening was wel een puzzeltje. Het museum is niet heel groot, vandaar dat we met een stoplicht en een vaste looproute werken.” Nu het museum weer bezocht kan worden, kunnen de bezoekers kennismaken met de nieuwe vaste presentatie ’6000 jaar Haarlem’, waar de afgelopen maanden hard aan is gewerkt, zo vertelt Van den Dries.

In vier vitrines krijgt de bezoeker een overzicht van zesduizend jaar archeologische geschiedenis van de stad. Te zien zijn onder andere de oudste vondsten, zoals stenen bijlen van 6000 jaar oud, vuurstenen werktuigen en aardewerk uit de prehistorie. Ook zijn nieuwe vondsten te zien als een prehistorische houten hak of pootstok, gevonden bij de Dreef en een 16e-eeuwse houten vogelkooi. Vondsten die vertellen over ambachten, handel en ook alledaagse gebruiksvoorwerpen geven een indruk van het leven, koken, eten en spelen in middeleeuws Haarlem en daarna.

Het Archeologisch Museum is op woensdag en zondag geopend van 13 tot 17 uur. Toegang is gratis.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen