Premium

Vissersbloed, sterk spul hè? Ook die 15e generatie Van der Vis staat over twintig jaar aan het roer van de TX36. In goede én slechte tijden

De Texelse vissers Jaap (67) en Jan (37) van der Vis praten in Onze Boerderij op zondag 4 oktober over de toekomst van de visserij.
© Foto René Pop
Oudeschild

Heeft de visserij toekomst? Dat vertellen de Texelse vissers Jaap (67) en Jan (37) van der Vis in Onze Boerderij op zondag 4 oktober. Direct ’ja’ zeiden ze niet. Vader en zoon zijn niet van die praters. Toch wist presentatrice Yvon Jaspers zich aan boord van de TX36 te lullen. Opstapplaats: IJmuiden.

Redacteuren van het programma namen een kijkje in de haven van IJmuiden waar de bemanning van de TX36 alweer acht jaar voornamelijk tong lost. Kijken wat voor vlees ze in de kuip hadden. Of die Texelaars wel wat te vertellen hadden. Het klikte. Vader en zoon Van der Vis gingen overstag. Zenuwachtig waren ze alleen tijdens die eerste shots. Vader Jaap lachend: „Yvon stelde ons snel op ons gemak. Het is leuk om het vak te laten zien aan een miljoenenpubliek. Tegelijkertijd delen we onze zorg, omdat de visserij door alle EU-regelgeving steeds minder bestaansrecht krijgt. Yvon bleek oprecht geïnteresseerd in die toekomst, en in onze vissersfamilie. Alweer de veertiende generatie Van der Vis.”

Meer nieuws uit Noordkop

Meest gelezen