Mag Haarlem hoger bouwen dan de Bavotoren?

De Grote of St.-Bavokerk is in de wijde omtrek zichtbaar. De toren is niet meer het enige gebouw dat de skyline van Haarlem bepaalt.
© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Mag in Haarlem hoger gebouwd worden dan de toren van de Grote of St.-Bavokerk aan de Grote Markt? Deze en andere vragen over de bouwlimiet in de stad roept het ABC Architectuurcentrum op.

Dit centrum besteedt uitgebreid aandacht aan het thema door middel van een tentoonstelling, debatten, excursies en kinderworkshops met ingang van vrijdag 25 september tot en met 10 januari 2021.

Al vijfhonderd jaar steekt de Grote Kerk ver boven de stad uit. Zodanig dat deze in de wijde omtrek zichtbaar is. De toren is 79 meter hoog. Maar sinds halverwege de 20e eeuw zijn er meer hoge gebouwen gekomen, waaronder de PTT-toren.

Aanleiding om erover te praten is niet enkel de 500e verjaardag van de Oude Baaf, meldt ABC. ’Want de term hoogbouw wordt ook in Haarlem steeds vaker gebruikt in relatie tot de noodzaak om meer woningen te bouwen. Het aantal nieuwbouwplannen voor hoogbouw (hoger dan 30 meter) groeit en daarbij bestaat er een gemeentelijke notitie waarin principes voor hoogbouw zijn geformuleerd.’

De expositie probeert antwoord te geven op vragen als ’Hoe hoog is hoogbouw?’. En: ’Wat waren de ontwikkelingen door de eeuwen heen?’ ABC toont voorbeelden uit het verleden, heden en toekomst.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen