Zaanstreek-Waterland dik in gevarenzone met 47 nieuwe coronagevallen in één etmaal: inmiddels 1786 inwoners besmet

Purmerend

Met 47 nieuwe coronabesmettingen in 24 uur tijd blijft de regio Zaanstreek-Waterland in de gevarenzone. Met name in de gemeente Zaanstad slaat het virus om zich heen. De regio gaat naar verwachting deze week nog officieel naar risiconiveau 2: zorgelijk.

Het gaat hard met het aantal besmettingen dat het het Rijksinstituut Voor Volksgezondheid en Milieu dagelijks noteert voor Zaanstreek-Waterland. De regio staat inmiddels op de nominatie voor het stempel ’zorgelijk’. Dat betekent dat de kans reëel is dat de veiligheidsregio maatregelen neemt om het aantal besmettingen in te dammen. Of, en welke dat zijn, is nog niet bekend.

Wat vaststaat, is dat Zaanstad en Edam-Volendam momenteel de risicogemeenten in de regio zijn. In Zaanstad kwamen er het afgelopen etmaal 23 testen positief terug, en werd bovendien een inwoner met verschijnselen van COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen. Het veel kleinere Edam-Volendam moest tien nieuwe besmettingen bijschrijven in de coronaboekhouding.

Ook de meeste andere gemeenten in de regio kregen er nieuwe besmettingen bij. In Landsmeer waren dat er tussen dinsdag- en woensdagmiddag vijf, en ook Purmerend noteerde dat aantal. In Waterland en Wormerland kregen twee inwoners hun coronatest positief terug.

In totaal zijn er sinds het uitbreken van de coronacrisis 1786 inwoners van de acht gemeenten besmet geraakt met het virus. Van hen moesten er 312 naar het ziekenhuis, en 104 patiënten overleefden de besmetting niet.

Lees ook: Gaat regio Zaanstreek-Waterland straks op rood? Burgemeester Hamming: ’Aanvullende maatregelen en risiconiveau ’zorgelijk’ onontkoombaar’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen