SP-coryfee Emile Roemer waarnemend burgemeester in Alkmaar

Alkmaar

Oud SP-leider en burgemeester van Heerlen Emile Roemer (58) wordt per 1 oktober waarnemend burgemeester van Alkmaar. Hij vervangt Piet Bruinooge, waarvan woensdagavond afscheid wordt genomen.

Roemer (58) is in 2018 de eerste burgemeester van SP-huize. Hij wordt dan aangesteld als waarnemer in Heerlen. Die klus zit er met de benoeming van VVD’er Roel Wever per 28 september op.

Lees ook: Blijdschap bij raad Alkmaar; Emile Roemer opent de deuren in Den Haag

De van huis uit katholieke Roemer wordt in 1980 lid van de SP. Van 1986 tot 2002 is hij onderwijzer op een r.-k. basisschool en een Jenaplanschool in zijn geboorteplaats Boxmeer.

Politiek is hij daar tot 2007 actief, van 1994 tot 2002 als gemeenteraadslid, daarna als wethouder van financiën.

Tweede Kamer

Landelijke bekendheid krijgt hij vanaf 2007 als lid van de Tweede Kamer. Na het aftreden van Agnes Kant wordt hij in maart 2010 gekozen tot fractievoorzitter.

Hij kan niet voorkomen dat zijn partij bij de verkiezingen van 2006 tien zetels verliest. In de daarop volgende verkiezingen blijft de SP-aanhang rond de vijftien zetels schommelen.

In het voorjaar van 2012 staat de SP er in de peilingen goed voor. Het lijkt er zelfs even op dat Roemer de nieuwe premier van Nederland kan worden. In de debatten in de aanloop naar de verkiezingen komt Roemer niet uit de verf. Opnieuw moet de partij een teleurstellend resultaat slikken.

In december 2017 stapt Roemer op en wordt hij opgevolgd door Lilian Marijnissen.

In de afgelopen maanden kwam Roemer een aantal malen in het nieuws als hoofd van het aanjaagteam dat misstanden met arbeidsmigranten in coronatijd moet bestrijden.

Fractievoorzitters

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft volgens een persbericht van de gemeente Alkmaar ’in goed overleg met de fractievoorzitters’ Roemer tot waarnemer benoemd.

De huidige burgemeester CDA’er Piet Bruinooge stopt op eigen verzoek per 1 oktober als burgemeester van Alkmaar.

Door het vertrek van Bruinooge ontstaat een vacature burgemeester Alkmaar. Omdat vaststaat dat Alkmaar het langer dan drie maanden zonder vaste burgemeester moet stellen, moest er een waarnemer worden benoemd.

Het streven is dat voor het zomerreces van 2021 de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester is afgerond.

Eind oktober stelt de gemeenteraad van Alkmaar een profielschets op voor de nieuwe burgemeester. De gemeente wil daarin ook de wensen van de bevolking verwerken. Hiervoor is inmiddels een online enquête gestart.

Een vertrouwenscommissie selecteert aan de hand van de profielschets de kandidaten.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen