De doorsnee goodiebag is gevuld met allerlei prullaria | Column

De traditionele zuurkoolmaaltijd op het Canadaplein gaat dit jaar niet door.
© Archieffoto Erna Faust/Luciënne van der Stouwe

Mijn vriendin staat zondag 4 oktober twee keer in de rij bij het AZ-stadion. Het is de dag dat de Victorietassen worden uitgedeeld door de 8 October Vereeniging. En aangezien zij en ik verschillende timeslots hebben meegekregen en ik niet van plan ben te gaan, moet zij wel twee keer door de drive-through.

Waar mijn vriendin vol verwachting uitkijkt naar het moment dat ze haar goodiebag mag openen, heb ik een allergie ontwikkeld voor dergelijke verrassingen. De doorsnee goodiebag is gevuld met allerlei prullaria. Een pen, een blocnote met logo, een paar snoepjes, een hippe waterfles, dat werk.

De goodiebag is één van de nieuwe elementen van het ONTZETtend andere feestprogramma. Wij zullen het feest missen, de traditionele zuurkoolmaaltijd slaan we echter altijd over. Mijn vriendin houdt niet van zuurkool. Dit jaar brengt de coronacrisis ons onder meer een online programma waarop de Ontzetrede en de kranslegging te zien zijn.

Terug naar de goodiebag. Ik wil hier heus niet beweren dat de Victorietas van de 8 October Vereeniging de moeite van het afhalen niet waard is. Ik heb begrepen dat burgemeester Bruinooge bij zijn afscheid de eerste tas krijgt. Ik mag toch hopen dat de goede man niet wordt opgescheept met een tas vol rommel.

Nu is al uitgelekt dat er een magazine in zit over Alkmaars Ontzet. Rest de vraag wat er nog meer in de tas zit. Een dvd met de leukste optochten van de afgelopen decennia? Een USB-stick met daarop het wapen van Alkmaar? Of toch een zuurkoolmaaltijd om thuis te bereiden? In dit geval wil ik gráág het gezicht van mijn vriendin zien als ze de tas openmaakt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen