’In Assendelft is voor toerist niets te doen’; geen uitbreiding voor hotel in voormalige Woonmall

De voormalige Woonmall in Assendelft.
© Foto Cyclomedia
Zaanstad

De gemeente Zaanstad wil niet meewerken aan uitbreiding van het in aanbouw zijnde hotel in de voormalige Woonmall in Assendelft. Zaanstad denkt dat een hotel met bijna tweehonderd kamers geen kans van slagen heeft in het lintdorp.

De Haagse initiatiefnemer J. Bouw Complete B.V. heeft al een vergunning voor 107 hotelkamers op de tweede verdieping en wil er op de eerste verdieping nog eens 85 bij. Daarmee zou dit het grootste hotel van Zaanstad worden. Het vroegere meubelpaleis staat grotendeels leeg, al jarenlang. Zowel bezoekers van het pand als bedrijven uit de omgeving zouden volgens de bouwer blij zijn met wat reuring in de buurt. Advocaat Peter Geervliet vindt het ’verbazingwekkend’ dat de gemeente zijn cliënt geen toestemming geeft voor uitbreiding. Zijn bezwaren tegen die beslissing lichtte hij gisteren toe in een hoorzitting in Zaanstads gemeentehuis.

Geen markt voor

De gemeente denkt dat er geen markt is voor een hotel op een industrieterrein. Het hotel voegt weinig toe aan de omgeving en het hotel en de omgeving bieden niet voldoende extra’s om hotelgasten aan te trekken, luidt het gemeentelijk oordeel. Bovendien past een hotel sowieso niet in het bestemmingsplan. Waarom de ene verdieping dan wél een vergunning krijgt en de andere niet, komt doordat de gemeente nu werkt aan een visie op verblijfsaccommodatie. Die is toegespitst op het beleid van de Metropoolregio Amsterdam, waarin 39 gemeenten rond de hoofdstad met elkaar het hotelaanbod afstemmen. Zaanstad wil ’iets toevoegen aan de stad’ en voorkomen dat er laaggeprijsde hotels komen voor toeristen die alleen komen slapen en al hun tijd doorbrengen in Amsterdam.

Zakelijke reiziger

Volgens Bouw Complete is dat ook de bedoeling niet. Het hotel in Assendelft richt zich op de zakelijke reiziger. Ten noorden van Amsterdam is er ’niet zoveel te kiezen’. Reizigers tuffen door naar Van der Valk in Akersloot of naar Alkmaar en Haarlem. Assendelft moet dat gat vullen. Zaanstad ziet het niet gebeuren: „Assendelft is niet te vergelijken met Alkmaar en Haarlem”, aldus een medewerker van economische zaken. Kleinere hotels in Zaandam raken niets eens vol, zei hij. „In een gelukkig weekend zijn de hotels voor veertig procent bezet. Laten we eerst eens afwachten hoe het met het eerste deel van het hotel gaat, voordat we in Assendelft Zaanstads grootste hotel gaan openen.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen