Havenbedrijven leveren elkaar onderling stroom: ’Door bedrijven onderling te laten delen en op piekmomenten slim te laten samenwerken, kunnen kosten worden bespaard’

Bedrijven aan het Noordzeekanaal.
© archieffoto
IJmond

Ondernemers in het havengebied van Amsterdam kunnen sinds kort onderling stroom leveren aan elkaar. Dit kan via SEP, Shared Energy Platform, een initiatief van de Amsterdamse haven en Alliander-dochter Entrnce.

SEP-directeur Peter Molengraaf licht toe: ,,In de Amsterdamse haven wordt de elektriciteitsinfrastructuur de komende jaren fors uitgebreid. Maar het duurzame aanbod en de vraag naar elektriciteit groeit sneller.

Er ontstaan ook meer bewegingen op het energienet, bijvoorbeeld op momenten waarop het hard waait, of als de elektrische bedrijfswagens opgeladen moeten worden. Door bedrijven onderling te laten delen en op piekmomenten slim te laten samenwerken, wordt de bestaande elektriciteitsinfrastructuur beter benut en kunnen kosten worden bespaard.”

De software waar SEP gebruik van maakt, is ontwikkelend door Entrnce. Naast de stroom van aangesloten bedrijven, wordt ook de elektriciteit van windpark Ruigoord en afvalverbrander AEB op het platform aangeboden.

Het platform zorgt elk kwartier dat vraag en aanbod van de aangesloten bedrijven op elkaar worden afgestemd. Als er een match is, zijn beide bedrijven beter uit.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen