Blije webshop wel schimmig, merkt Alkmaarder Bart Koelman

© Illustratie Pixabay/EduArt

Niet alle lezers selecteren een webshop op basis van een keurmerk en dan komen ze soms uit bij exotische websites. Zoals Idency.nl, een webshop zonder bedrijfsinformatie en adressen en een beperkt, onsamenhangend assortiment.

Het enige dat de webshop over zichzelf meldt, is ’Wij zijn blij dat wij hoogwaardige producten aan onze klanten kunnen leveren die impact maken op hun leven’. Nou, nou... Slechts aan het retourformulier krijg je een idee wie er achter de webshop zit: een bedrijf in het Chinese Guangdong. Wel jammer dat nogal wat consumenten hen als ’oplichters’ kwalificeren op Klachtenkompas.nl en Meldnu.nl, want vaak wel betaald maar niks ontvangen.

Hij weet dat allemaal niet, Bart Koelman uit Alkmaar, als hij daar begin april een elektrische schoonmaakborstel bestelt. De levertijd is 16 dagen, maar als die om zijn heeft hij nog niks. Wonderlijk, want volgens de track- en trace-informatie van Idency.nl is het pakket al bij hem bezorgd. Op zijn vraag reageert Idency schouderophalend. Zij kunnen er niets aan doen. Dat pikt Koelman niet en als hij dat laat weten, is de reactie dat hij geduld moet hebben. Op zijn vervolgmailtjes blijft het stil en ook wij krijgen geen duidelijkheid. Maar dan opeens geschiedt er toch een wonder: begin juni - dingdong - staat de koerier toch opeens met het pakketje voor zijn deur. Misschien mag hij nog van geluk spreken. Wie nu naar de site van Idency wil, stuit op de waarschuwing dat het webadres een beveiligingsrisico schijnt. Op de website van de politie staat dat Idency daar bekend staat vanwege de meldingen van oplichting.

Een website zonder bedrijfsinformatie, denk goed na of je daar wel iets wilt kopen. Beperk aankopen liever tot websites met een keurmerk en controleer of een webshop ook echt is aangesloten op de website van dat keurmerk. Het kost twee minuten, maar kan veel ergernis voorkomen.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.