Meerdere huizen in De Goorn besmeurd met olie-achtige substantie die mogelijk afkomstig is van een militair vliegtuig

Olie op huizen in De Goorn.
© Foto DNP.NU
Olie op huizen in De Goorn.
© Foto DNP.NU
Olie op huizen in De Goorn.
© Foto DNP.NU
Olie op huizen in De Goorn.
© Foto DNP.NU
Olie op huizen in De Goorn.
© Foto DNP.NU
1/5
De Goorn

Ramen, deuren, daken en tuinmeubilair in De Goorn zijn vrijdagochtend besmeurd met een olieachtige vloeistof. Mogelijk is deze vloeistof afkomstig uit zes grote propellervliegtuigen die deelnamen aan een oefening van Defensie.

Een van de gedupeerden is Tialda Lenting, die hier nog maar net woont. De dag na het voorval startten de schoonmaakwerkzaamheden. „Er zijn nu al vijf huizen schoongemaakt, maar er zijn nog wat huizen die getroffen zijn”, laat Lenting zondag weten. Om hoeveel huizen het precies gaat, weet ze niet.

Lenting was juist erg blij dat ze haar nieuwe woning was ingetrokken. „Ik was zo blij met alles. Nu moet er waarschijnlijk van alles aan gedaan worden.”

Oefening

De gedupeerden verdenken een zestal militaire vliegtuigen die de betreffende dag laag overvlogen in De Goorn. Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat er de bewuste dag een Nederlandse oefening is geweest, waar ook Amerikaanse vliegtuigen meevlogen.

Een claim is ingediend, maar de woordvoerder geeft aan dat het onderzoek naar het voorval nog loopt. „De eerste check gaf aan dat er niets met de voertuigen aan de hand is, maar ze zullen nu uitgebreider gecontroleerd worden.” Wat voor vloeistof er mogelijk uit een van de vliegtuigen is gekomen, kan de woordvoerder nog niet zeggen. „Dat kan van alles zijn.”

Mocht blijken dat een van de vliegtuigen verantwoordelijk is voor de schade, dan kan een claim gehonoreerd worden. Hiervoor heeft Defensie een speciaal bureau.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen