Dierenasiel Oostzaan gesloten nadat drie zwerfkatten overleden aan besmettelijke ‘kattenziekte’. Bij de dierenarts is ook een geval bekend

Vaccinatie van een kat tegen het parvovirus in Wormer.
© Foto Erik Rietman
Oostzaan

Het Dierenasiel Oostzaan is gesloten nadat drie zwerfkatten zijn overleden aan de zeer besmettelijke ‘kattenziekte’. Inmiddels is duidelijk dat ook buiten het dierenasiel een kat de ziekte heeft. Bij dierenartenpraktijk Hugo in Zwanenburg werd een ’patiënt’ uit Oostzaan binnengebracht die posistief testte op het virus.

De praktijk van dierenarts Van Dijk in Oostzaan is dit weekend gesloten, vandaar dat de eigenaar van de kat was uitgeweken naar Hugo in Zwanenburg. Ook andere dierenartsen, zoals in Landsmeer en Assendelft verwijzen op dit moment door naar Zwanenburg.

In het Dierenasiel Oostzaan worden voorlopig geen katten opgevangen en ook bezoekers zijn niet welkom.

,,Helaas is ons asiel voorlopig gesloten’’, staat er met grote letters op de website van Dierenasiel Oostzaan. De medewerkers laten weten dat deze maatregel is genomen als gevolg van een uitbraak van de kattenziekte of panleucopenie, die wordt veroorzaakt door het parvovirus.

Lees ook: Dierenartsen bezorgd om dodelijke kattenziekte: ’Laat ze inenten’

Het gaat om een zeer besmettelijke virale maagdarmziekte, waarbij een diarree optreedt die kan variëren van mild tot ernstig en dus zelfs dodelijk. Omdat het virus ook witte bloedcellen aanvalt, daalt de weerstand en wordt het dier tevens vatbaar voor andere virussen en bacteriën.

De oorzaak van de uitbraak ligt volgens het dierenasiel bij drie zwerfkatten die zijn opgevangen en die de ziekte onder de leden hadden. Deze drie zwerfkatten zijn inmiddels allemaal overleden.

,,Pas wanneer we zeker weten dat de ziekte niet verder heerst in ons asiel, kunnen we weer publiek ontvangen.’’

Het Dierenasiel Oostzaan vangt katten op uit de regio’s Amsterdam, Zaanstreek en Waterland. Dit zijn met name zwerfkatten, maar ook katten waarvan de eigenaar afstand doet.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen