Velsen van Vroeger: De Santpoortse nertsenfarm De Drie Hoefijzers, voorportaal van de dood

© Foto Bart Hofmeester/NHA
1/2
Santpoort-Noord

Nertsenfokkerijen staan de laatste maanden flink in de belangstelling. Ook in Santpoort-Noord was een aantal fokkers actief. Tussen de N208 en de spoorlijn Driehuis-Beverwijk ligt het Santpoortse buitengebied De Biezen, linksonder op de foto uit 1970. De heer Van der Wijden begint in 1952 op de kruising van wat nu het Spekkenwegje is en het Groenelaantje zijn nertsenfarm De Drie Hoefijzers. Enkele jaren later komt zijn schoonzoon Groenendijk in de zaak.

In rijen staan zeshonderd kooien. De vloer ervan staat op pootjes, zodat het afval van de diertjes op de grond valt en de kooi schoon blijft. Onder de kooien scharrelen wat eenden, waarvan de eieren voer zijn voor de ’bovenburen’. Op hun beurt eten de eenden het gevallen voer van de nertsen.

De Drie Hoefijzers is het voorportaal van de dood. De beestjes worden in het najaar vergast, want hun huid is bestemd voor nertsmantels. Van der Wijden en schoonzoon Groenendijk fokken in 1960 zes soorten nertsen; de kleuren variëren van lichtbruin via blauwgrijs tot diep zwart.

De vraag is sterk aan de mode onderhevig en daarom heeft de fokkerij diverse soorten ’in huis’. Een pelsje brengt gemiddeld zestig gulden op, een levende nerts doet tot enkele honderden guldens. Het tweetal houdt jaarlijks zo’n dertig van de allerbeste nertsen over om te fokken. De grootste afnemer van De Drie Hoefijzers is de Hudson Bay Company in Londen.

Poel

Later komt er in het gebied nog een nertsenfokkerij, op de hoek van de Biezenweg en de Rijksweg, waar onlangs een poel is aangelegd. Hoogstwaarschijnlijk is dat de ’Edelpelsdierfokkerij Velserduin’ van de heren Mus, die uit de Heerenduinen moesten verkassen.

Velsen van Vroeger

Velsen Van Vroeger is een wekelijkse rubriek waarin historische foto's worden getoond.

Heeft u foto's van vroeger uit Velsense woonkernen? U kunt ze ingescand e-mailen naar redactie@ijmuidercourant.nl

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen