GGD draait overuren: 51 nieuwe coronabesmettingen binnen 24 uur in Zaanstreek-Waterland

Corona in Zaanstreek-Waterland.
Purmerend

Het aantal coronabesmettingen in de regio Zaanstreek-Waterland is vrijdag met maar liefst 51 gevallen omhoog gegaan. Dat is de grootste stijging sinds de coronacrisis begin dit jaar uitbrak.

Klik voor grafieken van het aantal besmettingen per gemeente hier.

Het vorige dieptepunt wat het aantal positieve coronatesten betreft, werd op 2 april bereikt, middenin de eerste golf van de pandemie. Het waren er toen in de acht gemeenten in Zaanstreek-Waterland bij elkaar 44. Dat waren er vrijdag zeven meer.

Donderdag sprak voorzitter Jan Hamming van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland zijn zorgen al uit over het toenemend aantal besmettingen. Die zorgen zullen sinds vrijdagmiddag nog groter zijn. Er moesten tussen donderdag- en vrijdagmiddag ook weer twee inwoners van de regio met ziekteverschijnselen in het ziekenhuis worden opgenomen.

Zaanstad

Met name in de gemeente Zaanstad is het bal. Binnen 24 uur tijd werden daar 31 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat brengt het totaal voor die gemeente op 824 gevallen. In Purmerend kwamen er in een etmaal zeven coronabesmettingen bij, dat zijn er nu in totaal 349.

Edam-Volendam zag het aantal geregistreerde coronazieken in een etmaal tijd met vijf toenemen naar 173. In Waterland kwamen er drie coronatesten positief terug (in totaal nu 76 registraties), en in Wormerland waren dat er twee (nu in totaal 61).

Een inwoner van Beemster moet eveneens in quarantaine. Dat is de 36e voor die gemeente. Oostzaan schreef de 42e coronabesmetting bij in het register. Alleen Landsmeer bleef het afgelopen etmaal gevrijwaard van nieuwe ziektegevallen. Dat zijn er tot nu toe 55.

Honderd in drie dagen

Daarmee steeg het totaal aantal coronabesmettingen in de regio Zaanstreek-Waterland sinds het uitbreken van de pandemie tot boven de 1600: om precies te zijn 1616. Dinsdag waren dat er nog exact honderd minder.

Het coronavirus is sinds enkele weken met een opmars bezig. Ook Zaanstreek-Waterland ontkomt daar niet aan. De veiligheidsregio heeft nog geen plannen voor extra maatregelen om het aantal besmettingen terug te dringen, liet voorzitter Hamming donderdag weten.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen